MY RECIPES 27: Kueh Badak Kubang

  ❤Kueh Badak Kubang



Bahan-bahannya:-
1/2 kampit tepung pulut
1/2 kampit tepung pulut hitam

satukan kedua-dua tepung diatas, bancuh dengan air sehingga menjadi doh.Bulat-bulatkan isi inti kelapa (seperti buah melaka)

Bahagian Putih:-
1 cawan Tepung Beras 
4 cawan santan
sedikit garam

Cara-caranya:-
Kukus yg bulat2 hitam dulu, selepas tu isikan bahagian putih .kukus sekejap boleh di makan.


~Selamat Mencuba ~

JeniS KuiH TradisI KG Saya ..


Assalamualaikum....



Nie nak ceta sikit kueh yang paling GLAMER di kampung saya. Kuih orang Pahang.Glamer sekali di bulan Puasa.Di luar bulan puasa,daku di anak tirikan, JANGAN.Di sini tak pernah jumpa pon...balik kampung setiap hari khamis pekan sehari pasti mencari rm2.50 sekeping.

Kuih orang lama-lama ni banyak guna tepung pulut,daun pandan,daun pisang dan santan mesin sendiri (pati santan siap di kedai tak layan)kureng emm..baru lah lemak berkrim ,udah ler lemah gemalai macam pulut.Nak buat nye memang cerewet..tapi makan kejap aje lesap....



1.KUIH BADAK KUBANG....



Kuih ini juga tidak terdapat di tempat lain tetapi mungkin tidak sama rasanya dengan kuih yang terdapat di tempat lain tetapi tidak sama rasa dengan kuih yang di buat di seberang Chenor.Kuih yang berbentuk bulat menggunakan tepung pulut ,dan tepung pulut hitam,ada rinti kelapa di dalam dan berkuah santan kelapa yang berlemak dan masin,kuih ini juga sangat sedap apabila di makan waktu ia sedang panas-panas.Ia seakan-akan kuih koci ataupun kuih anak dara sebilik,tetapi yang membezakan cuma ia berada di atas daun pisang yang telah di potong bulat dan di letakkan di atas pinggan logam dan di kukus sehingga masak.


2.KUIH DODOL KUKUS....



Kuih ini juga amat popular di Chenor,kuih ini amat ringkas untuk membuatnya.Kuih ini di buat menggunakan tepung pulutdan gula merah,ia seakan-akan membuat dodol ,tetapi yang membezakan ialah cara memasaknya,ia di masak menggunakan kukus dan tidaklah dikacau seperti dodol.Apabila masak,ia akan menjadi liat seperti dodol,rasanya juga sedap.Dan di atas kuih ini akan di letakkan tahi minyak yang menambahkan lagi selera bagi pengemar kuih tradisi.

3.KUIH PEPENA...
Kuih ini tidak akan dapat di dalam Bandar atau kampung lain,tetapi mungkin juga ada tetapi tidak dapat setanding rasanya kuih pepena yang di buat oleh orang kampung jati Chenor Seberang,terutama penduduk kg pantai.Kuih yang beralaskan daun pisang,yang telah di potong bulat, kuih yang berbentuk seperti bintang yang di buat menggunakan tepung pulut,dan kuahnya pula manis dan menggunakan air perahan daun pandan,dan selepas itu di kukus sehingga masak.Apabila masak ia akan berwarna hijau dan manis,kuih ini memang sedap di makan pada petang hari..


nak resepi kuih pepena klip SINI

Resepi Kueh Badak Kubang Klip SINI

MY RECIPES 26:Tart Nenas resepi mak kite..

Tahun lepas aku buat 2 kilo tepung je..dan kueh tart sahaja yang lain semua kueh tunjuk2...time tuu memang pil malas tahap gaban bak kata dah anak ku...mood raya memang tak de rumah masa tu sedang reno. belom siap... tahun nie aku kumpul kekuatan dan semangat rumah baru ...awal puasa dah buat jam nenas...
Bonda satu penyakit dia memang tak nak makan tart orang lain @ yang beli ..tart aku jugalah yang di idam2kan  hmmm..kalau tak buat asyik sebut aje..rasa kesal dalam hati bukan payah sangat ...untuk bonda semangat berkobar2  uhuhuu.. ye lah...    but this year.. kueh tart yang aku buat  dua jenis sekali  .. dah ada oven canggih mesti ler kerja bakor membakor serah pada ku..


aku buat 15 biji  nenas sebiji nenas rm1.50.Bonda kata murah di kampung rm2.50 sebiji ...itu untungnye dok dekat pasar borong acara kupas kulit dan sagat yang  akak tak suke...biasa bonda buat jam siap2 untuk akak tahun nie malas nak susahkan nye lagi...bila lagi nak belajor..(acara nie en.cayang tak tolong...nanges! uhuhuu..ye lah..) nie resepi buat jem yang sikit  

 BAHAN UNTUK JEM NENAS 
400 gram gula 
2 biji nenas
 2 batang kayu manis 
2- 3 kuntum bunga cengkih 

CARA MEMBUATNYA
  • Kisar atau parut nenas. Toskan airnya sebelum dimasak.Campurkan kayu manis dan bunga cengih. Sebelum kering, masakkan gula
  • Masak sehingga kering.

wahh dah kering...makan masa 2 hari untuk keringkan...merata aku merayap balik on dapor semula sambung proses keringkan jam....sabor aje..

aje banyakkkk nie aje dapat...cukup ke untuk 2 kilo tepung ...

Ok.. biler jam dah siap.. kite boleh lah buat pastries dia pulak!

 alhamdulillah...
  kuih tart mabless mak kite nie! ahahaha...
 tart nenas mabless mak kite....lihatlah hasilya

  Tart Blueberry


(^-^)

Iftar 3 hari cuti...

 SALAM,

 Memang betoi orang kata Nenek kalau dengan cucu perabih...Kan aku ge ambil Bonda Jumaat lepas ,dalam tak berapa sihat badan cucu punya pasal gagah juga menyediakan menu untuk cucuNya.Tiga hari berturut2 pulak tu masak nasi, hari Jumaat Nasi Tomato,Sabtu Nasi hujan panas dan semalam nasi minyak.Cucu request nak makan opor daging ...mak aii semua menu yang susah2.Hari nie bonda dah balik adik ambil.Tiga beradik & en.cayang memang minat nasi nie hendak pulak ada opor daging...
Hari nie  pandai ler makan yang simpler2 tok dah balik.Penat ibu tiga hari bersilat didapur tak hilang lagi nie...Hari Jumaat buat  tart nenas,kueh loyang.Hari sabtu buat tart bluberry dan juadah untuk berbuka...

Aku punya penat tahap gaban sampai lupa nak snap menu yang aku masak ... snap sebab nak riak kat korang yang aku rajin masak....matilah bulan puasa pun nak riak....hahaha. 
ni aje yang ada untuk tunjuk bukti ...

cer teka tangan siapa tu.....


 opor telur menu haru jumaat ,hari sabtu opor daging...


ayam masak merah
 acar timun & carrot....


walawei terangkat...dadar berkuah durian


Terima kasih sudi baca & singgah blog nie....kalau teringin gi lah buat hari ni.

Selamat Berbuka!!

MY RECIPES 25: Ayam Telur Asin


 
Dah tak tahu nak masak apa ,mai cuba ayam telur asin .Bulan puasa buat setakat 8 ketul sahaja banyak2 tak habis nanti.Ada ayam ni goreng telur dadar anak2 makan bertambah ...ibu pun tersenyum suke lah tu :-)

marilah cuba memang senang,kalau tak makan ayam buat sotong @ ketam pon sedap,sehingga menjilat kuali....hehee

 Bahan-bahannya:-
4 biji telur asin ~ direbus,belah 2, korek isinya dan di lenyek
8 ketul ayam
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh kunyit serbuk
 sedikit garam
 Minyak untuk mengoreng terendam

3 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
8 biji cili padi ~ ditumbuk halus
 4 biji cili padi ~ diketuk
 4 helai daun kari ~ raut daunnya sahaja kemudian mayang halus

2 sudu besar mentega
2 sudu besar susu cair
Garam secukup rasa

Cara-caranya:-
 Ayam dibersihkan dan
 Satukan tepung jagung, serbuk kunyit dan garam, gaul rata Satukan ayam dengan bancuhan tepung jagung dan goreng secara terendam dalam minyak sehingga ayam kuning keemasan
Angkat dan toskan

Dalam kuali berasingan panaskan mentega
Tumiskan, cili padi yang diketuk dan daun kari hingga harum
Kemudian masukkan telur asin yang di lenyek tadi bersama susu cair
Gaul dan masak hingga rata
Perasakan dengan garam ~ berhati-hati kerana telur dah masin
Masukkan ayam dan gaul rata hingga ia menyalut keseluruhan ayam
Angkat dan sedia dihidangkan segera.


❤ Terapi Minda ❤

 Salam...

Alhamdulillah ...dah selesai iftar di zam2 apa lagi kita terapi minda sebentar di Butik Pak Arab di level bawah restoran memang sedang mencari jubah,ibaratkan ngatuk sorong bantal lah kaedahnye.Cantik2 dari  Mid East..engkau tu pendek wokey ke pakai jubah ...(a.a.k. adorakukesah) ...hehe

Jadi lega sudah baju anak2 dan en.cayang dah beli awal2 sebelum puasa lagi. Dah siap gosok, bersangkut  di dalam almari. Memang setiap tahun buat persediaan awal, bulan puasa tak larat ler nak ke mall mencari baju mahu pon bahan kueh raya.

Cer tunjuk..jubah tu ..Oooppss tunggu raya ler kan baju raya,kite pakai di hari raya.
Baju raya tak canggih mana pon biasa2 aje..yang beli juga tu lepas raya banyak jemputan kenduri kahwin di merata2 .Biasalah perempuan orang yang kahwin dia tempah baju, orang bertunang dia beli baju.Pantang ada majlis aje mesti berbaju baru...itu lah terapi minda namanya...kih.. kih..kih - Surebest !!
-
-
-

Jom balik perut dah kenyang yang di cari pon dah dapat...

Mood raya dah on kembali!

Kueh raya dah  penuh  ,banyak buat ...satu aje beli
Baju raya korang mana? Cer tunjuk cer tunjuk.
=)


MUDAH SAJE

 MUDAH SAJE!!!

Pernah dengar tentang MUDAH SAJE?? Kalau tak penah meh aku citer sket.. sebenarnya aku nak mintak tolong dengan korang semua terutamanya pembaca setia blog KU TULIS PAKAI HATI  ni yang ada facebook tu haaa....

 korang mesti dah  baca entry aku yang ada ceta pasal makan2 ala yang mana satu akak tiap2 hari story makan bulan puasa nie  ala yang yang ni la iftar-ramadhan-day-7-entry-utk-giveaway

aku buat entry tu khas untuk join Giveaway Ramadhan anjuran 1001resepi ni semangat nak menang haaa.... dan...

entry tu  selamat disenaraikan di sini

so sekarang nak mintak tolong kaum kerabat fb www.maszie71@yahoo.com tolong LIKE entry maszie yang ada dalam FB1001 RESEPI...TOLONG CLICK yang kat bawah nie lepas itu LIKE.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151629564465889&set=pb.264017345888.-2207520000.1374748695.&type=3&theater

tolong LIKE lagi ramai like lagi bagus akak takut melepas hadiah nya memang menarik rugi Oooo....

 Yang tolong LIKE  nak hadiahkan...comolot skittt...muahhhh dari jauh tak batal puasekan

Selamat Berbuka Puasa & Selamat Hari Raya 
 

IDEAL FOR GARDEN

 Salam..

DAYA kreatif bukan hanya bergantung kepada keupayaan, tetapi juga sikap seseorang dalam menghadapi kehidupan.

so nak sambut raya lagi beberapa minggu saja lagi,bukan setakat baju raya dan kueh raya aje yg nak di fikirkan.Laman rumah pon main peranan juga untuk sambut tetamu datang beraya.Hujung minggu nie ada cuti 3 hari boleh lah kita bergotong royong memperindahkan laman 


Cuba lihat gambar di bawah untuk dapatkan idea taman idaman anda. Mungkin ada yang anda berkenan..:)

wahhh...cantik2 ceria je sampai depan pintu


mana cawan agak2 nak buang mai kita pakat tempet kat sini

lepas nie kena bebaik dengan tokey tayar ler...

cawan susu getah nampak mudah jer kita sangkut kat pagar

mana seluar yang  dah  x pakai raya dah ada seluar baru yang lama dibuang JANGAN kite pakat deco di taman... 




MY RECIPES 24: Almond London

 

 ALMOND LONDON

Bahan-bahan

  • 150 gm mentega
  • 100 gm gula halus/gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 100 gm Nestum
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm tepung kastard
  • 1 tsp baking powder 
  • 1/4 sudu garam
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat) 
cara- cara
  •  Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  • Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  • Masukkan serbuk nestum, kacau
  • Ayak bersama tepung gandum, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  • Masukkan tepung gandum,nestum dan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  • Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  • Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  • Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  • Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  • Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak.Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  • Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan. 

Souvernir from LONDON

Diam2 dah 2 taun  sejarah tercipta...Berani gila ge sendiri dan segala urusan buat sendiri

Adik ipar ke London urusan belajar .Biasalah tugas ku driver ke airport.Janji ada ole2 dari sana.Dia memang dah kenal akak ni  mengila FM & plate.
Ni semua souvernir darinya  ....beratus RM lah duitnya habis....


APRIL 12,2011 TQ DARLING 
   
NO.22


Bo.2

Thank adikku..http://tintanashaq.blogspot.com Nov nie jangan lupa ye...Muahhh

MY RECIPES 23: Cucur Jagung

Cucur Jagung



  



Bahan2
3biji jagung di hiris2
1 1/2 cawan tepong gandum
11/2 biji bawang besar ~ dipotong dadu
sedikit isi udang (aku isi udang kering)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm (aku xletak xada)
2 helai daun kunyit  dihiris
1biji cili merah didadu
sedikit serbuk kunyit
 garam secukup rasa
1 biji telur
11/2 cawan airsuam2 kuku

Minyak untuk menggoreng

Cara2 Menyediakan
  1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar   kecuali   air & telur.
  2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.
  3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
  4. Sudu2kan cucur kedalam minyak panas. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
  5. Bila dah garing, angkat & toskan.
  6. Hidang jagung dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya.

Iftar di Zam Zam Restaurant

Hari Jumaat ambil Bonda di kg.Memang dah plan booking awal2 nak iftar di Zam zam.Western tekak bonda nie kureng banyak...yang paling sesuai Arabic Food,Malay food bonda masak lagi best...


 Seperti biasa kite posing depan kedai dulu...






 Dessert




Berdoa...syukur degan rezeki mu Ya Allah...

 Thank En.Cayang..belanja tahun depan boleh lagi... .

Lain kali korang nak datang dah tau macam mane rupe kedai ni..
Restoran Zam ni terletak di Shah Alam

Jalan Tengku Ampuan Zabedah G 9/G
Shah Alam, Selangor 4010
sebarang pertanyaan boleh call di 013-2881969,016-2160661 & 012-6751000

dieorang sediakan makanan buffet
Harga buffet:
*rm40 .00 (dewasa)
*rm25 .00 (kanak2)
-Waktu 6.30 ptng -9.30 malam
Mini surau ada disediakan di tingkat atas Lelaki bawah Wanita

Selamat meneruskan ibadah puasa dan bertarawikh:)

MY RECIPES 22: Cookies Ala Famous Amous



❤ Cookies Ala Famous Amous 

 Bahan A: 
1 cawan mentega - lembut (150gm)
1 cawan minyak
 1 cawan gula perang 
1cawan gula kastor @ icing
1 biji telur
secubit garam
1 sudu besar susu sear @ susu tepung
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B:
4 Cawan tepung gandum   (di ayak)
2 sudu besar serbuk koko (di ayak)
2 sudu besar tepung jagung (di ayak)
2 sudu milo (di ayak)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar
1/2 cawan walnut cincang
2 cawan semisweet cincang
1 cawan choc chip

Cara : Tepung,  serbuk koko,serbuk milo,tepung jagung,cream of tartar dan soda  di ayak bersama. Mentega, gula icing, gula perang mixer sebati. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati. Masukkan pula campuran tepung yang diayak tadi, gaul, diikuti dengan choc chip dan walnut dan di gaul hingga rata dan sebati. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2.Zie bakar 20 minit dengan suhu 160c dengan api atas bawah. Sejukkan dulu baru disimpan dlm balang. 

MY RECIPES 21 : Nasi Apple Bonda




 ❤  Nasi Apple Bonda

bahan-bahannya:-
4 pot beras ~ kualiti beras ikut isi rumah
3 biji apple (2 biji di mesin)
1 kiub Knorr pati ayam
5 biji bawang merah (di kisar)
1 inci halia  (di kisar)
3 ulas bawang putih (di kisar)
garam
sedikit perwarna hijau
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

Cara-caranya:-


  1. Panaskan minyak @ majerin dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. 
  2. Tuang 4 pot air (apple hijau di blander bersama 4 pot air). Masukkan kiub ayam , garam (secukup rasa) dan perwarna hijau. Biarkan mendidih.
  3. Tuang  ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Masukkan  Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
  4. Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tadi. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
  5. Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak hijau, paceri nanas. acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging atau mengikut selera masing2. Nak resepi RENDANG AYAM APPLE sila lawat http://tintanashaq.blogspot.com/2013/06/resepi-rendang-ayam-hijau.html

MY RECIPES 20 : Bingka Bakar




Bahan-bahannya :-

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan + air pandan
2 biji telur
1 cawan gula
garam
sedikit durian
sedikit bijan

Cara-caranya
Tepung,santan,telur,gula ,isi durian dan air daun pandan blander semua tapis
Acuan di sapu dengan butter.Isi adunaan ke dalam acuan dan bakar selama 35 minit


~ Selamat Berbuka ~

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in