Pages

Tuesday, 7 May 2013

MY RECIPES 2: Sagu Gula Melaka


 

Bahagian 1

100gm Sagu

3 Cawan Air

Bahagian 2

1 Cawan Santan

1 Cawan Air

Daun Pandan

Garam secukup rasa

Bahagian 3

1/2 Gula Melaka

1 1/2 Cawan Air 

Daun Pandan

Cara-cara

 

1. Rendam sagu dalam 5 minit. 

2. Panaskan 1 cawan air sehingga mendidih & masukkan sagu. Kacau sentiasa & tambahkan air sedikit demi sedikit lagi sehingga masak jernih.

3. Masukkan dalam bekas, biarkan seketika & sejukkan dalam peti.

4. Masakkan santan, air, daun pandan & garam selama 5 minit dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.

5. Masakkan gula melaka, air & daun pandan sehingga gula melaka larut dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.

6. Hidang dengan masukkan santan dahulu ke atas sagu. Kemudian masukkan gula melaka. Maka jadilah lapisan sagu, gula melaka & santan! Siap untuk dimakan.

 

  Yang penting makan masa sejuk .yummm. 

 

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.