Pages

Wednesday, 24 July 2013

MY RECIPES 24: Almond London

 

 ALMOND LONDON

Bahan-bahan

  • 150 gm mentega
  • 100 gm gula halus/gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 100 gm Nestum
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm tepung kastard
  • 1 tsp baking powder 
  • 1/4 sudu garam
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat) 
cara- cara
  •  Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  • Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  • Masukkan serbuk nestum, kacau
  • Ayak bersama tepung gandum, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  • Masukkan tepung gandum,nestum dan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  • Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  • Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  • Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  • Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  • Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak.Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  • Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan. 

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.