ALMOND LONDON
Bahan-bahan
- 150 gm mentega
- 100 gm gula halus/gula ising
- 1 biji kuning telur
- 1 tsp esen vanilla
- 100 gm Nestum
- 150 gm tepung gandum
- 150 gm tepung kastard
- 1 tsp baking powder
- 1/4 sudu garam
- 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
- 50 gm badam cincang (utk hiasan)
- +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
cara- cara
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang
- Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
- Masukkan serbuk nestum, kacau
- Ayak bersama tepung gandum, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
- Masukkan tepung gandum,nestum dan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
- Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
- Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
- Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
- Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
- Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak.Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
- Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.