Pages

Friday, 12 July 2013

MY RECIPES 15: Cencaru Belah Belakang

  ❤ Cencaru Belah Belakang

Nak resepi berbuka puase yang simple patut uolls cuba..




Bahan A
4 ekor ikan cencaru
Minyak untuk menggoreng

Bahan B (Untuk Sambal)
-Dikisar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah + 6 tangkai cili kering
sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
air assam jawa

daun kunyit di mayang

Cara Membuat
  • Ikan dibelah pada bahagian belakang dan dicuci bersih.Ditabur bedak (garam & kunyit)
  • kesemua bahan di atas digoreng dengan sedikit minyak seperti masak sambal
  • Masukkan bahan sambal di belakang ikan cencaru.
  • Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing.
  • Terbalikkan ikan supaya garing pada kedua-dua bahagian.
  • Balance sambal boleh dicurah atas ikan
  • Apabila sudah masak, hidangkan dalam pinggan
  • Hiaskan dengan salad dan limau kesturi.Limau kesturi boleh diperah semasa makan bagi menambahkan perisa sambal dalam ikan.

  • ok dah siap


No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.