Pages

Thursday, 26 September 2013

MY RECIPES 37: Fruit Tartlet

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum^^

Menarik tetarik kau tetap geboom...sekali adap ajer  hilang...Lama teringin nak buat maka lurus2kan urat jari jemari  demi anak2 tercinta ku gagahi menelan pil rajin so terhasil fruit tartlet,memang berbaloi2 anak2 berebut2 suke...In shaa Allah projek cuti sekolah ,anak2 dah siapkan kertas kerja....kih kih kih


 ❤ FRUIT TARTLEY 
Sumber : Chef Alex Goh 

PASTRYBahan-bahan :200g mentega
100g gula ising
1/4 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
420g tepung
1 sudu besar susu tepung

Kaedah penyediaan :
1. Putar (A) hingga lembut. Masukkan (B) dan terus memutar hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul hingga doh yang lembut dan licin terbentuk.
3. Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tat. Potong lebihan di tepi-tepi acuan dengan pisau.
4. Cucukkan dasar tat dengan garfu.Bakar selama 12 minit atau hingga perang keemasan. Keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk. Simpan di dalam bekas kedap udara.

P/s: satu lagi resepi lebih kurang sama bhn2 cuma amount yg sikit beza:- sebuku butter 250gm, 120gm gula icing, 2 biji kuning telur, 440gm tepung gandum dan 1 sudu teh esen. Cara buat sama jer kat atas.

Bahan-bahan Kastard:
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
8 sudu besar gula (ikut manis tekak sendiri)
2 cawan (500ml) susu segar
2 sudu besar mentega

Kaedah penyediaan :
1. Campurkan tepung gandum, tepung castard/tepung jagung dan gula ke dalam periuk. Campurkan 2 sudu besar susu dan kacau rata.
2. Masukkan telur dan kacau rata.
3. Tuangkan lebihan susu ke dalam bancuhan dan masukkan mentega.
4. Masak di atas api perlahan dan kacau selalu agar bancuhan tidak berketul.
5. Bila bancuhan menjadi pekat dan bersinar, padamkan api dan biarkan sejuk.

 Filling Blueberry Tart

Bahan A
250g cream cheese
50g gula
25g mentega

Bahan B- 1 biji telur

Bahan C- 25 g whipping cream

Bahan D
20 g tepung
Blueberry filling

Cara-cara
  1. Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
  2. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi.
  3. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
  4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.
Nota  * Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak.

* Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair)

Tak sempat nak sapu Apricot glaze... rasa superbbb uolss auwww m(._.)m



No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.