Pages

Thursday, 12 September 2013

MY RECIPES 36 :POPIA JEJARI KETAM

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum^^


Kulit popia dan isi ketam setiasa stanby dalam freezer...ada sape2 yg nak datang rumah nie lah menu penyelamat...makan panas2 memang mables...seeloknya masukkan parutan lobak merah dan salad..kalau ai isikan anak2  buang semuanya...so jadi popia yang gonjeng gitew...



 ❤ POPIA JEJARI KETAM  ❤

BAHAN-BAHAN  :-)
jejari ketam @ crabstick
1 paket  kulit popia
sebagai bahan pelekat zie sapu air aje
Sos cili untuk mencicah*(*resipi dibawah)

ai suke brand nie (~_~)

nie isi ketam mana yg tak kenal

air untuk penutup 

nampak tu ai sedang berdemo

Satu lagi jangan goreng popia dengan api yang besar, nanti cepat hangus. Guna api sederhana dan balik2kan selalu agar kuningnya serata. Zie makan popia ini dengan sos cili buatan sendiri...masak sos kena api yang pelahan





masa buat bijan tiada stok

BAHAN-BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
1/3 cawan gula (atau secukup rasa)
sekeping gula keping (ai guna gula keping)
Sedikit garam
Sedikit bijan, disangi hingga harum

 UNTUK SOS CILI :- Kisar cili, bawang putih dengan 1 cawan air hingga halus. Tuang ke dalam periuk, masukkan gula dan sedikit garam. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan masak sekejap lagi.  Kacau rata dan masak hingga pekat. Matikan api dan tabur bijan sebelum dihidangkan bersama popia...

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.