Pages

Saturday, 2 November 2013

Tips Buat Kek Tahan Lebih Lama Tanpa Bahan Pengawet

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum^^


 Ramai orang suka buat bisnes kek tapi masalahnya mereka tak tahu macamana cara untuk buat kek tahan lebih lama. Cara pintas mereka ke kedai bahan bakeri, beli bahan pengawet atau ubat tahan kek dan masukkannya ke dalam adunan kek untuk kek tahan lebih lama. Sebenarnya teknik ini akan menyebabkan kek anda lebih kering dan kek yang lembab dah jadi macam kek span kering. Kuang kuang kuang! Ok, kali ini apa kata cuba bahan pengawet asli yang MZ kongsikan ya. Based on experience, masukkan 1 sudu besar perahan jus lemon ke dalam adunan kek kita ya. Dan buat kek macam biasa. Rasa lemon akan menyedapkan lagi kek dan sifat masamnya akan membuatkan kek kita tahan lebih lama. Apalagi, jom kita borong lemon berlemon-lemon. . 



Selamat mencuba.

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Utk semua kek ke? Or kek apa yg ssuai?

    ReplyDelete
  3. Brp lama kek boleh tahan jk bubuh perahan lemon

    ReplyDelete
  4. kalu buat moist choc kek sesuai ke letak lemon? satu sedar besar utk brp adunan?

    ReplyDelete
  5. utk moist coklat ke sesuai x? satu sudu besar lemon jus tu utk brp adunan?

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.