Pages

Wednesday, 29 January 2014

Cream Puff Ke-2

Salam sejahtera buat teman teman MZ sekalian. ..semoge sihat dan bergembira selalu hendaknye ye..Ini adelah yg berkali kali MZ menerai cream puff.  Mudah sangat nak membancuh dan menyediakan adunan nye, lebih kurang 10 minit aje dah siap adunan dan boleh di bakar dalam oven. Hasilnye creampuff yang lembut dan bersarang di dalam nye..

Hari Ahad semalam kami mengziarah FIL dah tak tahu kueh apa nak di bawa .Adik irfan suruh buat cream puff untuk atok (kueh tu lembut ibu...) good idea..

Di rumah FIL ramai adik beradik en.cayang berkumpul hujung minggu.Sambil merawat FIL yang kurang sihat .Disitu adik dan kak ipar  yang mintak resepi cream puff ni, MZ letak la kat sini. Rasanya sebelum ni dah wat entry cream puff ni. Takpe, disebabkan ada sedikit kerajinan, MZ tempek lagi sekali yer.


cream puff utk di bawah ke rumah ayah mertua FIL

Resepi 63 ❤ Cream Puff 

BAHAN BAHAN

100 gm butter
250 ml air
1/2 tsp gula castor
secubit garam
150 gm tepung gandum ~ ayak
3 biji telur

CARE CARE

Satukan butter, gula, air dan garam dalam periuk dan masak hingge mendidih
Masukkan tepung ketike campuran tersebut masih panas dan gaul rate
Masukkan adunan ini ke dalam mixer dan putar sehingge ia nye menjadi suam
Masukkan telur sebiji sebiji dan putar hingge sebati dan ' mesra '
Masukkan adunan ke dalam piping plastik yang telah di masukkan noozle pecah lima @ ape2 bentuk yang di sukai
Picitkan  adunan dengan care memusing ke atas dulang pembakar yang telah di sapu gris @ alas dengan Parchment Paper.
Bakar cream puff selame 25 minit pade suhu 200 C
Bile cream puff telah sejuk belah 2 dan masukkan custard filling.

CUSTARD FILLING

1  sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200  ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar butter

Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat ~ kkzu masak atas double boiler
Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan ke semua bahan. Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini.

Jika malas nak buat custard filling beli  INSTANG CUSTARD  ikut resepi krim custard dari Kek Hokkaido .




Before and After ...My little cream Puff

nak membentukkan pastry tu pepandai la korang gayakan tangan tu ikut kreativiti masing-masing . dulu 1st time akak buat,buruk giler kot. hahaaa...tapi makin lama, setelah melalui beberapa proses revolusi, cream puff akak makin comel  jer (:







6 comments:

  1. Sedapnya. Suka makan ni tapi tak reti nak buat ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza akak dulu pon xreti suka mkn demi anak2 cuba sampai menjadi...

      Delete
  2. tengok pun dah rasa sedap :l boleh try kalau rajin..try kat kedai bakery

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum dan salam singgah sini sis...sedapnya...InsyAllah nak cuba resepi sis ni...leh ker..

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh dan terima kasih sudi singgah sini silakan mmg resepi disini untuk berkongsi
      "tapi kreditkan la ke blog ni...thanks Mardiah :)

      Delete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.