Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.
Hari ni nak tayang kek coklat pula.Sebenarnya resepi ini Koleksi turun temurun Bonda akak punya,kawan ketat (sekampung mintak resepi ) semalam dia mencuba.Pagi2 ni buka fb teruja bila tengok kek coklat kukus yang mewah dengan topping coklat dan di tabur coklat rice. Kalau ada buah stoberi lagi mengacam beb...!
Sampai bila nak makan kek dari hasil tangan orang lain?...Asyik beli kat kedai jer...mahal pulak tu...Walaupun kita tidak berapa mahir dalam membuat kek, tapi usaha mencuba dan terus pasti akan membuat kita semakin pandai...Kek ni sedap dan moist je.Saya memang suka kek-kek yang dikukus sebab lembut dan moist .Pada peminat kek coklat tu, bolehlah buat ya. Terima kasih pada kawan ketat kerana berjaya mencuba resepi ni.Jom semak resepinya...
Suami makin sayang apabila dapat makan kek coklat hasil air tangan si isteri.
Aaarrghhh, nikmat tak terkata!
mmmm...sedapnya makan kek coklat moist betol2 moist ni petang2 kan...?
RECIPES 54 :KEK COKLAT MOIST (KUKUS)
Bahan unutk kek coklat.
Bahan A.
1 cawan serbuk koko (tak kisah jenama apa pun)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)
Cara-cara
- Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
- Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit +++) kemudian masukkan bahagian A.
- Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
- Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). Kacau sebati selama 5 minit +++
- Masukkan adunan dalam loyang dan tutup permukaan kek dengan kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
- Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu...) Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa.
- Angkat...tunggu sejuk baru boleh potong. Kalau rajin boleh letak topping...
BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) Nyummm
BAHAN:
300 gm coklat masak ~dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas
Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lagi hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15- 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache tadi(kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
** mmg agak banyak ganache yang dihasilkan sebab nak kena siram 2x atas kek tu nanti untuk menghasilkan kek yang super duper moist
kawan2 yg tanya resepi ...sila cuba okeyyy...xnyesal nye...kompem jadi..
Kepada yang nak share di blog, boleh...tapi kreditkan la ke blog ni...thanks :)
Woww...nmpk pon dah terliur...harus ku cuba nnt.tq..
ReplyDeletezairulakmaldaylife.blogspot.com
tq...sudi mencuba
Deletedone follow blog kamu :)
Terima kasih. Memang menjadi. Resepi yg mantap sekali. Semoga Allah balas ilmu yg telah puan sbarkn ini.
DeleteAsskum , kalau tak pakai susu pekat tapi di gantikan dgn gula halus bole ke?
ReplyDeletewsalam,xtahu lah pulok akak nie jenis xberani derhaka pd resepi...kih kih kih
Deletemasak nie jgn stress... memcuba xsalah kita yg buat dia...~_^
DeleteSedap...
ReplyDeleteemmm dah cuba ke...?
DeleteCm sdp jeni.blhla cuba..tq for resipi
ReplyDeletesilakan...tq sudi singgah sini...:)
DeleteSalam nak cuba juga ya..wat tuk brithday anak..tq resepinya
ReplyDeletecuba jgn xcuba...:P
DeleteMcm..sedap jer.first time nk cuba ni..kek jenis kukus.harap2..menjadi..;)
ReplyDeleteTq byk2 kak Maszie..for resepi.baru selesai membuatnya.ank2 suka sgt...;)
ReplyDeletealhamdulillah...menjadi tak...??
DeleteTima ksh 4 resepi..alhmdlh cdp sgt..somi pn puji..hihi
ReplyDelete
DeleteAlhamdulillah...dah menjadi buat selalu ...Practice makes Perfect...hehe <3<3<3
Berapa biji telor kena guna? Coz takde dlm list berapa biji telor yg admin pakai. :)
ReplyDeleteTima kasih utk resipi ni....nanti diana cb ye.
ReplyDeleteSalam perkenalan
Salam,,brp biji telur ye diperlukan utk kek ni?
ReplyDeletewsalam...3 biji telur (suhu bilik)
DeleteSalam. Susu cair guna susu apa yea ? And adunan ni utk kek besar mana yea ? Thank you ;))
ReplyDeleteT.ksh ats tnjuk ajar,kekny menjadi,ad msuk kn pic dlm fb
ReplyDeleteassalamualaikum,mohon share,resepi
ReplyDeletewaalaikummusalam,silakan SAL :)
DeleteBoleh tak di bakar kek ni? Tq
ReplyDeletenk bakar pon boleh...tapi kalau bakar kek agak kering
DeleteKalau guna serbuk coklat tok topping mcm mna ya tq
ReplyDeleteboleh juga ...:)
DeleteSalam..terima kasiih banyak kongsikan resepi ni..memang sedap..dah buat byk kli..Mak mertua sy pon suka..dlu dia xsuka kek coklat2 ni..tpi skrang suka sgat..siap suh buat ntuk knduri lg..thanks a load!
ReplyDeletewsalam...alhamdulillah manafaat bersama...Barakallahu fik...
DeleteNampak sedap. Nak try lah. Hihi :D
ReplyDeletesila kan....
DeleteRugi kalau tak cuba
......(^_^)...
masa 1 jam 10 minit ke? saya punya kek tak masak masak ni
ReplyDeletetime mcm tu xsama tgk pula besar mana periuk kukus dan api anda...xmasa juga tak dapek nak nolong ;)
DeleteX pernah bt kek kukus.. Dh terlalu lama x bt kek... Nk sgt bt tp takut x mnjd....
DeleteNk buat jadi cup cake jer...
ReplyDeleteguna cup cake yg menarik dan deco sedikit bertambah menyelerakan...
Deleteaslmualaikm...kak maszie..mmg btul2 mjdi lah tq sbb share resepi dgn kitorg..bye...aslmlkum..
ReplyDeleteSalam..kak 1st bt mmg mnjdi,dh 3 kali bt..sume adk bradik suka..tqvm kak
ReplyDeleteSalam kak... nk tny psal 11/2 cawan tepung gandum tuh mcm mn ye??
ReplyDeletetukarnya kepada sukatan cawan...
DeleteTepung
1/4 cup = 30gm
1/2 cup = 60gm
1 cup = 125gm
6 3/4 cups = 1kg (1000gm)
Assalam akak, mmg terbaik la resepi akak, buat sekali terus menjadi...alhamdulillah, semoga kehidupan akak sentiasa diberkati dan dimurahkn rezeki...tq kak sebab share resepi
ReplyDeletealhamdulillah....terima kasih atas doa adik...aminnnn
DeleteTgh m3ncuba buay topping
Deleteaslam,akak kenape kena letak air panas
ReplyDeletewaahhh sodap...thanks sharing...nk try...
ReplyDeletesalam sis,,kalo tukar serbuk koko ke coklat masakan blh tak?
ReplyDeleteboleh lg sedap :)
Deletesilalah buat dan nikmati hasilnya..:)
Deletesalam kak, sukatan tepung gandum tu saya x berapa faham lah. boleh jelaskan x? tq
ReplyDeleteterima kasih kerana sudi mencuba resepi nie ye,,, dan maaf pada pertanyaan yg saya tak jawab,,, samada sya tak tahu nak jawab atau saya tak boleh nak jawab,,,,,
ReplyDeleteboleh tak guna susu kotak jenama dutch lady?
ReplyDeleteboleh susu tu kurang manis ...:)
DeleteSaya da try buat resepi ni..tp ambil dkt blog lain..xtahu plak akk owner resepi ni..hehe..anyway sy derhaka sket kt resepi sbb xde susu pekat,ganti dgn plain yogurt..alhamdulilah kek still menjadi,moist, naik cantik je n yg penting kurang manis,just nice je dgn ganache..panas2 trus mkn dgn housemates,licin trus..haha
ReplyDeleteWah nie resepi kek kukus paling mudah saya rase..bahan pn tak banyak..harus ku cuba nnt..tq for sharing..
ReplyDeleteJemput singgah blog saya ayshacomomot.blogspot.com
wlcome...tq sudi singgah di sini...akk dah singgah blog Emma Ibuaysha Blog not found dah ok nanti akk singgah lagi ye...
DeleteThanks sharing kak...sya nk try nnti..doakan menjadi ye sbb sya ni first trial mmg slalu fail ...hehe
ReplyDeleteIn shaa allah...buat dgn penuh kasih syg yakin dan percaya...pasti menjadi
Deletenak tanya double boiler tu mcmna ek nak buat??
ReplyDeletekak kalau ganti serbuk koko dengan serbuk coklat ok tak ?
ReplyDeleteok aje ..jgn terlebih nti pahit pula
DeleteSalam, tepung gandum tu satu setengah cwn ya? Tq.
ReplyDeleteyea siti nur shahila
DeleteSalam kak, am excited to try today. Getting ready for some shopping. Doakn menjadi.
ReplyDeleteakak doakan kek adik super duper hebat n sedapnya...
DeleteSalam akak. thanx for sharing the recipe. saya dah try malam tadi. alhamdulillah menjadi. heeee. saya mohon share kat blog saya eh. thanks! ;)
ReplyDeletesilakan...buat penuh kasih syg lettew...:)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSy bru je buat kek nh tp tkar kpd tepung naik sndri huhuhu menjadi jgk...tp topping ikt cra akak xde tkar2...huhu mmg superb moist!!
ReplyDeleteSy bru je buat kek nh tp tkar kpd tepung naik sndri huhuhu menjadi jgk...tp topping ikt cra akak xde tkar2...huhu mmg superb moist!!
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, nak tnya sikit, yg bahan kek tu xperlu guna air panas ker? Sbab kebanyakkan resepi yg sy tgok kena masuk air panas secawan..
ReplyDeletetak perlu air panas resepi nie
Delete1 1/2 cawan tpg gandum
ReplyDeletetenkiu akak utk resepi .. :) yeahhh , esok nk try ! heheheh :D
ReplyDeleteSalam sis, kalau guna tepung serbuk penaik boleh ka? Yg dlm kotak..
ReplyDeleteboleh xyah sukat lagi serbuk penaik
Deleteas salam..mohon cb resepi ye kak...halal ye...hehehe
ReplyDeletehalal dik silakan ilmu dunia,ilmu akhirat org ajarkan ...:-)
DeleteAs salam kak....sukatan pakai cawan tu....cawan yg mcm mana ye?sori kak...saya ni minat nk wat kek tp barang n bahan yg diperlukan x tau....mohon penjelasan....
ReplyDeleteAs salam kak....sukatan pakai cawan tu....cawan yg mcm mana ye?sori kak...saya ni minat nk wat kek tp barang n bahan yg diperlukan x tau....mohon penjelasan....
ReplyDeletesalam kak. tepung gandum tu satu setengah cwn kan ? bkn sebelas kan? nak tny je. :) tq
ReplyDeleteAs salam sis...tq 4 the resepi...sy da try buat mmg rasa die sedap cume mslh kek sy tu x kembang naik..die mendap di tengah2...knpa ye?boleh sis bg tips x cmne x nk bg kek mendap?..tq
ReplyDeletetelur jgn simpan dlm peti ais, utk buat kek telur simpan dlm suhu bilik...
DeleteThanks coz sharing resepi kek coklat yg over moist,Sis nak tanya,kalau nak kukus dlam bekas dadih yg kecil,utk majlis kenduri kahwin berapa lama masa yg diperlukan utk menentukkan kek masak dgn sempurna,diharap Sis dpt jawab.
ReplyDeletekukus sehingga masak kira-kira dalam 20 minit.
Delete*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.
kak.. kalo letak topping tu kan.. lame2 topping tu serap masuk dlm kek ke x? sbb ad yg buad topping tu stay je kat ats kek.nampak mcm best je
ReplyDeletexbuat xserap ok aje…jangan lupa untuk mencuba ye
Deleteakak buat ok aje dik...
DeleteKak klu dlm grm brpa ya
ReplyDeleteHaah berapa sukatan dalam gram ye? Hihi. Takut sukatan cawan tak sama. Takut tak jadi pulak. Nak try ni
ReplyDeletemaaf mintak bantu dari pak google ye...sy xsempat nk info...
Deletenak share :)
ReplyDeletesilakan jannatul
DeleteAkk . Nk tny . Masa nk masukka second ganache , kena tambah air panas dlm double boiler tu ke ? Skali dgn ganache ke ? Pliss respon . Nk mncuba😄
ReplyDeletepanas kan ganache dauble bioiler...sekiranya ganache terlalu pekat tambah sedikit susu atau air panas...
Deletesalam kak. telurnye berapa biji ye?
ReplyDeleteok kak. x bc betul. da tau da brape bijik. sorry. hehe
ReplyDeleteok selamat mencuba...
DeleteSalam singgah sis...tengah menggodek2 resepi kek coklat utk hujung minggu nie, terjumpa pulak resepi ni sis, nampak sangat menyelerakan!
ReplyDeleteassalamualaikum.. boleh trangkan mcmna nak masak bahan A tu..? mklumlah.. sya bru nak belajar :D
ReplyDeletesalam. . nk tanya la . air panas tu untk ape ye . sbb ta brape nk fhm sgt
ReplyDeleteas salam sis....telur tu kena pukul dengan mixer ker??
ReplyDeletepakai mixer lg cepat kembang ...~_^
Deleteas salam...telur tu kena pukul dgn mixer ker??
ReplyDeleteadunan A tu masak atas api..paatu sejukkan..nal tanya sejukkan betul2 sejuk ke atau suam2 kuku
ReplyDeleteSlm,nmpk sdp. Nti nk cuba in. Allah. Mtk halal yer...
ReplyDeleteSlm. Nmpk sdp n yummy. Nk cuba nanti. Mtk halal resepinye....
ReplyDeleteMenarik je... nak trylah pagi ni... jap gi nak gi beli strawberry sekali utk decor
ReplyDeleteSalam.. utk yang kena msukkan air panas kat ganache yg lbihan 1/2 tdi. msukkan brape cawan air panas?
ReplyDeleteBace pn dh terliur... nnt nk try lew... tqsm
ReplyDeleteAlhamdulillah..da try..mmg superbb...1st time buat kek..asben n ank2 puji...hepi nyer...tq coz sudi share resepi yg sgt mudah...moga btmbh2 pahala sis :-)
ReplyDeleteTq maszie..terbaik punya kek kukus coklat menjadi gak..
ReplyDeleteTq maszie menjadi gak kek kukus coklat..terbaik lah
ReplyDeleteBoleh buat kek ni tanpa telur
ReplyDeleteMintak halal resepinya ye..=)
ReplyDeleteMintak halal ye resepinye..
ReplyDeleteas salam sis
ReplyDeletekaedah double boiler tu macam mana sis? sy kurang jelas .. :)
Tq so much sis.. 2x da buat.. mmg sgt sdap ♥♥♥
ReplyDeleteKASIH NYA TELAH DI TERIMA ...SWEETY ZUERAIDAH
DeleteAlhamdulillah..ptg smlm br wat,jd n sdap ssgt!wat satu loyang,xsmp mlm dh tggl spggn..thanks yea 4 the resepi..
ReplyDeleteTAHNIAH KERANA MENCUBA DAN TERIMA KASIH MEMBERIKAN LAPOR BALIK. ALHAMDULLILAH.
DeleteAssalamualaikum...thanks sis..
ReplyDeleteSaya dah cuba...best!!!
Sedap kek coklat tu....tq so much
Semoga Allah kurnia rezeki yg lebih lg utk sis...
Amiin...terima kasih kkwn semua...
DeleteHai kak. guna loyang size berapa ya?
ReplyDeletekebetulan loyang 8" & 9" mmg ada yg tu aje akak pakai
Deletemohon share ye....tq. SEmoga dipermudahkan segala urusan
ReplyDeleteWow..nk kna cube ni
ReplyDeletesedap nie
ReplyDeletesedap nie
ReplyDeleteTerima kasih byk atas resepi super duper marveles. Senang pun senang sedap pun sedap.
ReplyDeleteTerima kasih di atas resipi...sgt sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah terima kasih sis sebab dah kongsi resepi kek ni....saya dah mencuba...mmg sedap sangat terima kasih sis
ReplyDeleteizinkan share:-)
ReplyDeleteSaya dh cuba tp xjd kek x gebu... Huhuhu...
ReplyDeleteassalam...kek ni gebu x sis
ReplyDeleteالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
ReplyDeleteMaaf sis.. Nak Tanya.. Kalau Guna tepung superfine MFM tu ok ker?
boleh...akak pon selalu guna tepung MFM nie...
DeleteAssalam akak hihi, saya nak cuba buat. Tapi nak buat dalam cup cake. Perlu dikukus berapa lama yee?
ReplyDeleteAssalam akak, kalau kukus pakai cawan cake .untuk dijadikan cup cake tu perlu dikukus berapa lama ye?
ReplyDeleteAssalamualaikum,akk msih aktif ke kat blog nii ?? Jangan biarkan berhabuk heheh,in shaa allah saya cuba buat,,sebelum ni saya x penah percaya blog ii ni sebab selalu buat pon x jadi,tapi mungkin akk punya resep menjadi walaupon blm cuba,,sbb beratus feedback baik,,nnti saya cuba...hehhe ^_^ :') happy sangat
ReplyDeleteKalau kukus pakai bekas cup cake berapa lama yee?
ReplyDeleteAssalamualaikum..thanks for the resepi.mmg mjadi kek nye sis..mmg betol2 menderhaka skit bhgn ganache tu..tp still sodap..tqvm
ReplyDeleteWah nmpk sdap....insyaallah akn dicuba...tpi akn ad skit derhake keke...tq
ReplyDeleteakak..cawan tu nak besar mana ya?
ReplyDeleteakak..cawan tu nak besar mana ya?
ReplyDeletedibakery ada jual sukatan cawan ....1cwn, 1/2 cwn akk guna suktan cwn yg tu...
ReplyDeleteAskm kak sy nk tny anggaran kek yg akk bt nie brp kilo ye?sy nk cube bt untk hrjd ank sy..sy prnh ikut resepi ln tp xprnh mnjd sbb ditgh2 kek tu mendap ke bawah n xrata xmcm kek yg biasa sy tgk.
ReplyDeleteSalam nk tny anggaran kek yg sis bt tu brp kilo?cz sy nk cuba bt untk birtdy ank..sy prnh bt ikt ln resepi sblm nie tp xprnh mnjdi cz kek xrata mndap di tgh..
ReplyDeleteSedap... kongsi resepi ya sis. Trima kasih😊
ReplyDeleteBoleh tak admin tunjuk gambar telur yg dah dipukul kembang tu? Sy pukul telur sampai gebu bertanduk. Pastu dah kukus kek tak menjadi. 2nd time buat sy tak pukul kembang pn telur bru jadi.
ReplyDeleteAkk resepi akk nmpak senang sbb ikot sukatan cawan.sy nk cuba la.hehe
ReplyDeletealhamdulillah...saya dh try banyak Kali ikut resepi ni.mmg menjadi Dan sedap.
ReplyDeleteTerima kasih perkongsian yang menarik
ReplyDeleteKlu guna telur gred C, kene tambah extra 1biji kan??
ReplyDeleteTQ for the resipi first time try, sedap..budak2 suka.tapi tersilap sy buat api kuat..jadi mcm overcook skit kek tu.nanti nak try buat lagi. TQ tQ =)
ReplyDeletesalam sis,minyak masak tu guna mnyak apa eh? bnyk kali sy cuba sy guna mnyak jagung tp dia mcm terbantat :(
ReplyDelete