Pages

Saturday, 8 February 2014

Suji Cake

Tahun Baru Cina dah berakhir bunyi mercun belom berakhir kata jiran akan berbunyi sampai 15 hari perayaan Chap Goh Mei hehehe,gasak leer korang,  aiman tak kesahhh...lagi pon bukan duit aiman ...cuma aiman opocot jumping2! ish panjat gegirl tau! Baek: *gelak ...tiba2 masuk wad sendiri.

tapi ni nak share step yang gegirl buat sendiri hasil tunjuk ajar step dari Kak Rose..komen gegirl tentang kek ni...memang marvelous...wahh gituu...betul gegirl tak tipu...sangat dilicous tau,,terubat rindu lama dah gegirl mengidam kek yg sangat awesome...

gegirl sembang banyak tak guna kan...so cube le try...do it youself...


                           SUJI CAKE MZ




Resipi 67 :SUGEE ( suji ) CAKE
Sumber : diadaptasi dari Dapur Rose
( Resipi untuk satu 18 x 5 cm kek)



telur & golden syrup



165 g mentega tanpa salt , pada suhu bilik
35 g gula kastor
1 sudu kecil sirap emas (golden syrup)
60 g semolina

tepung semolina merebak nipis di atas dulang pembakar yang dipenuhi dengan hamparan aluminium; bakar 10 minit pada suhu 180 ° C; kacau dengan sempurna; terus baking sehingga masak kekuningan dan wangi , satu lagi 5 minit atau lebih ; sehingga  sejuk.

Pukul 165 g mentega dan 35 g gula hingga pekat dan pucat. Tambah 1 sudu teh sirap emas . Campurkan sehingga digabungkan. Tambah semolina dibakar. Kacau sehingga sebati. Gaulkan hingga semolina lembut , kira-kira 1 jam, dalam keselesaan berhawa dingin jika cuaca adalah luar biasa panas .





80 g kuning
35 g gula kastor
1 sudu kecil ekstrak vanila
60 g badam
20 g tepung kek
1/6 sudu teh baking soda

badam dibakar pada suhu 180 ° C hingga perang dan wangi, 6-8 minit ; cop kasar apabila sejuk ; mengisar sehingga halus

Panaskan oven kepada 170 ° C. Line 18 x 5 cm pan kek bulat dengan kertas minyak .


Pukul 80 g kuning dan 35 g gula kastor hingga kembang. Tambah 1 sudu teh vanila ekstrak dan kacang badam. Menapis 20 g tepung kek dan 1/6 sudu teh baking soda ke dalam adunan. Campuran sama rata . Tambah kepada campuran mentega. Gaul sama rata .



80 g putih telur
1/8 sudu teh krim tartar
35 g gula kastor

Panaskan oven kepada 170 ° C. Line 18 x 5 cm pan kek bulat dengan kertas minyak .

Pukul 80 g putih telur hingga bentuk buih tebal. Tambah 1/ 8 sudu teh krim tartar . Pukul hingga kembang. Secara beransur-ansur menambah 35 g gula kastor sambil anda terus memukul sambil putih telur bertanduk. Lipat ke dalam kuning telur dan mentega campuran dalam 2 kelompok sehingga kesemua adunan sama rata bercampur-campur, .








Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan. Bakar kira-kira 40 minit. Panaskan oven terlebih dahulu atas ketuhar blok dengan dulang pembakar .Contoh seperti di atas. Keluarkan kek dari ketuhar . Mari sejuk beberapa minit. di atas rak dawai hingga kek benar-benar sejuk.


       


                     SUJI CAKE MZ

sekian ~_^
~thanks..come again~
tochei..tochei..



6 comments:

  1. Wah, wah.. sedap ni.. nnti leh cuba :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan...akak nie mmg xsuka kek yg berkrim tu ...

      Delete
  2. wawawa Kak Mas..sedapnye kek suji..ditambah pulak ngan strawberry choc tu.. :)

    ReplyDelete
  3. sedappnyer.. cian ADIK KAWASAN diluar daerah

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.