Pages

Friday, 12 December 2014

PERBEZAAN ANTARA BAKING POWDER VS SODA BIKARBONAT

Asalamualaikum..



Baking powder (Serbuk Penaik)
-Serbuk penaik (baking powder) merupakan bahan penaik yang sering digunakan. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double-action baking powder).Jenis biasa digunakan dalam kebanyakkan kek manakala jenis berganda digunakan untuk membuat kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau,apam dan sebagainya, ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih muih lebih gebu dan mekar.


Baking soda (soda bicarbonate)
- Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakkan kek, biskut atau kueh yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus, puri buah-buahan dan lain-lain. Sida bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak meneutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek atau kuih tersebut dan menaikkan kek atau kuih apabila dimasak.


info/sumber dari : Resepi Masakan Ringkas

2 comments:

  1. Assalamu'alaikum... Alhamdulillah.. mendapat ilmu lagi hari ni dari Mas.. kadang ade resipi yang Nurul nampak mencampurkan kedua-duanya sekali.. fungsinya lebihkurang sama ikut pada jenis kek, kenapa agaknya dorang campurkan ea?

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah... Dpt ilmu masakan hari ni.

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.