Serbuk tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resepi yang menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid. Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.
begitulah adanya perbezaannya.. so lepas ni aku kena tengok betul2lah kan bahan2 yang digunakan.. :)Menggantikan krim of tartar dalam resepi
Jika di dalam resepi tersebuat tiada menggunakan baking soda krim tartar boleh digantikan dengan baking powder.
Gunakan jus lemon atau Cuka. Setiap satu 1/2 sudu kecil krim of tartar digantikan dengan 1/2 sudu kecil jus lemonatau cuka
Terdapat juga krim tartar yang halal seperti yang dihasilkan oleh brand nona nie..
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.