Pages

Monday, 13 April 2015

Jalinan Roti doh Bakul










Assalammualaikum, salam Monday.

Saya sharekan gambar dekorasi bakul roti yang saya google.
Semoga membantu.

 

Untuk membuat bakul roti ini pertama yang anda menguli doh roti. Dalam mangkuk menggabungkan tepung , yis , gula, dan garam. Campurkan 1 minit. Seterusnya tambah air dan separuh daripada telur yang dipukul. Bercampur. Tambah mentega dan menggabungkan. Uli dengan tangan sehingga licin dan elastik , kira-kira 10 minit.
Tutup doh dan biarkan naik di tempat yang hangat selama kira-kira 30 minit. Selepas itu , tumbuk doh ke bawah dan membuat bola bulat dan membenarkan meningkat selama 10 minit lagi .
Sekarang mengambil bola dan melancarkan dengan pin rolling sehingga anda mendapat besar persegi 11 x 11 inci dan 1/8 tebal.
Potong doh menjadi jalur - 1/ 2 inci lebar.
Menenun reka bentuk kekisi anda di atas sekeping kertas minyak disapu minyak .
Sapu bahagian atas diameter mangkuk logam 7 inci ( penggunaan mentega atau semburan memasak). Sekarang memindahkan kertas dengan adunan berkisi ke dalam mangkuk logam. Potong mana-mana doh yang berlebihan.
Letakkan baki 1/2 jalur lebar inci panjang di sekeliling pinggir ( rim ) bakul doh.
Sekarang meletakkan mangkuk di atas dulang pembakar dan membenarkan meningkat selama 35 minit . Berus telur baki dipukul lebih bakul.
Bakar pada 200C selama 20 minit. Semak selepas 15 minit - jika bakul adalah perang terlalu cepat tutup dengan foil.
Apabila bakul coklat sepenuhnya emas keluarkan dari ketuhar . Selepas disejukkan , keluarkan bakul roti dari mangkuk.



1 comment:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.