Pages

Sunday, 14 June 2015

RESEPI BUTTERCREAM 1

CHOCOLATE FUDGE FROSTING ( 12 biji )

Bahan
1 1/2 cwn gula halus
3/4 cwn serbuk koko
1/2 cwn butter

3 sudu besar susu cair

Cara
1.Campurkan semua bahan dan putar hingga kembang dan lembut.
2.Sedia untuk hias di atas cupcake.



 WHIPPED CREAM FROSTING ( 12 biji )

Bahan
2 sudu besar air panas
1 sudu teh gelatin
2 cwn whipping cream

1/2 cwn gula halus

Cara
1.Campurkan gelatin bersama air,kacau sebati dan biarkan sejuk 5 minit.
2.Putar whipping cream bersama gula hingga kembang.
3.Bila gelatin dah sejuk tuang dalam adunan krim tadi dan putar lagi hingga kental.







BLUE FROSTING ( 12 biji )

Bahan
1 1/2 cwn gula halus
1/2 cwn shortening
2 sudu besar susu cair
1 sudu teh esen vanilla
6 titis pewarna biru

Cara
1.Putar shortening dan gula hingga lembut.
2.masukkan esen vanilla dan pewarna putar sebati.




PINK FROSTING ( 12 biji )

Bahan
3/4 cwn butter
2 1/4 cwn gula halus
1/4 cwn susu cair ( 60ml )
5 titis pewarna pink

Cara
1.Putar butter hingga lembut.
2.Masukkan gula putar sebati.
3.Masukkan susu dan pewarna putar sebati.



FROSTING ( 12 biji )
Bahan
1 cwn butter
2 1/2 cwn gula halus
1 sudu besar esen vanilla

1 sudu teh pewarna

Cara
1.Putar butter hingga lembut.
2.masukkan gula putar sebati.
3.Masukkan esen vanilla dan pewarna putar sebati.


BUTTERCREAM
Bahan
1 cwn butter- tanpa garam ( unsalted butter )
2-3 cwn gula halus
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar esen vanilla
4 sudu besar susu segar

Cara
1.Putar butter hingga lembut.
2.Masukkan gula,putar hingga kembang.
3.Masukkan garam,esen vanilla dan susu,putar selama 3minit hingga kembang dan gebu.
4.Untuk salut kek dan bentuk bunga pada kek.

1 comment:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.