GULA menjadi sebahaigan kehidupan yang tak terpisah...tiada hari tanpa GULA (SI MANIS) ni...kecuali gula pasir, banyak jenis gula lain yang dipakai untuk minuman mahupun makanan. Sebaiknya kenali jenis-jenisnya agar bisa memanfaatkan rasa manisnya!
GULA PASIR (COARSE SUGAR )
*Jenis ini adalah yang paling mudah di dapati.
*Ia berwarna putih butir-butir gula agak kasar.
*Ia sesuai untuk kegunaan harian seperti membancuh minuman dan membuat kuih-muih.
*Jika ingin membuat gula hangus untuk puding @ kek,cairkan gula pasir hingga keperangan,kemudian baru masukkan air dan kacau hingga cair.
GULA HALUS ( FINE GRANULATED SUGAR )
*Ia berwarna putih dan sesuai untuk membuat kek. *Kerana butir-butir gulanya yang halus mudah cair apabila diputar bersama mentega @ diputar bersama telur.
*Butir-butir gulanya halus sedikit daripada gula pasir.
GULA KASTOR ( CASTER SUGAR )
*Gula ini ber warna putih dan ianya pilihan yang paling ideal untuk membuat kek,biskut,pastri,roti.
*Butir-butir gulanya lebih halus dari gula halus.
*Ia mudah cair apabila diputar bersama mentegab @ telur.
*Jika buat biskut @ kulit tart akan menjadi rangup.
GULA AISING( ICING SUGAR/CONFECTIONERS SUGAR )
*Gula ini yang paling halus dalam kategori gula putih.
*Ia bukan 100% gula kerana telah dicampur dengan sedikit tepung jagung.
*Ia jarang digunakan dalam pembuatan kek tetapi ada digunakan dalam pembuatan biskut jenis piping untuk mendapatkan tekstur yang lembut supaya mudah dipicit keluar.
*Gula ini biasa digunakan untuk membuat aising mentega dan membuat fondant @ pes gula (sugarpaste)
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.