Pages

Monday, 6 July 2015

JENIS-JENIS GULA...SI MANIS

GULA menjadi sebahaigan kehidupan yang tak terpisah...tiada hari tanpa GULA (SI MANIS) ni...kecuali gula pasir, banyak jenis gula lain yang dipakai untuk minuman mahupun makanan. Sebaiknya kenali jenis-jenisnya agar bisa memanfaatkan rasa manisnya!



 GULA PASIR (COARSE SUGAR )

*Jenis ini adalah yang paling mudah di dapati.

*Ia berwarna putih butir-butir gula agak kasar.

*Ia sesuai untuk kegunaan harian seperti membancuh minuman dan membuat kuih-muih.
*Jika ingin membuat gula hangus untuk puding @ kek,cairkan gula pasir hingga keperangan,kemudian baru masukkan air dan kacau hingga cair.



GULA HALUS ( FINE GRANULATED SUGAR )

*Ia berwarna putih dan sesuai untuk membuat kek. *Kerana butir-butir gulanya yang halus mudah cair apabila diputar bersama mentega @ diputar bersama telur.
*Butir-butir gulanya halus sedikit daripada gula pasir.



GULA KASTOR ( CASTER SUGAR )

*Gula ini ber warna putih dan ianya pilihan yang paling ideal untuk membuat kek,biskut,pastri,roti.
*Butir-butir gulanya lebih halus dari gula halus.
*Ia mudah cair apabila diputar bersama mentegab @ telur.
*Jika buat biskut @ kulit tart akan menjadi rangup.




GULA AISING( ICING SUGAR/CONFECTIONERS SUGAR )

*Gula ini yang paling halus dalam kategori gula putih.

*Ia bukan 100% gula kerana telah dicampur dengan sedikit tepung jagung.

*Ia jarang digunakan dalam pembuatan kek tetapi ada digunakan dalam pembuatan biskut jenis piping untuk mendapatkan tekstur yang lembut supaya mudah dipicit keluar.
*Gula ini biasa digunakan untuk membuat aising mentega dan membuat fondant @ pes gula (sugarpaste)

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.