Pages

Thursday, 29 August 2013

MY RECIPES 32 :KUEY TEOW LAKNA MASZIE

mana yang reques resepi KUEH TEOW LAKNA MASZIE...yang
 mudah yang senang disediakan dan yang penting dia sedappp...guna air rebusan tulang ayam ,kulit & kepala  udang untuk kuah yang sedap,makan panas2 dengan cili kicap potong  terangkat...beb

 ❤  KUEH TEOW LAKNA ❤

  
Sebungkus kuey teow -basuh, toskan kemudian goreng dengan sedikit minyak dan kicap pekat siap ketepikan...akak guna brand MAHKOTA



Kuah yang meriah dengan bahan2

15 ekor udang - terpulang la yer nak letak berape ekor pon...
isi ayam & sotong - suka hati nak letak banyak mane.Gaulkan isi ayam dengan 1 sb tepung jagung dan maggi seasoning. Perap selama 10 minit.

Akak suka guna kuey teow brand nie yang warna hijau untuk goreng.


  1.  Cendawan
  2.  Bunga kobis
  3. Kailan
  4. Lobak Merah
  5. Halia muda
  6. Batang leek 
 Untuk kuah

4 ulas bawang putih - diketuk2  2 sudu minyak 2 sudu sos tiram 2 kiub ayam 2 biji telur sekeping dada ayam - di potong kecil sotong - di potong bulat cili padi cili merah garam  secukup rasa air secukupnya

 Panaskan minyak dan goreng bawang putih dan bawang blander dan serbuk lada hitam (tak nak bubuh pon boleh) hingga bewarna kekuningan. dan goreng lagi sehingga sebati. Masukkan pula ayam,udang dan sotong  yg telah diperap tadi dan goreng sehingga masak. Masukkan pula stok ayam dan masak hingga mendidih.
                                             
    3 sudu  tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air utk memekatkan kuah  

    Masukkan brokoli, sos ikan, sos tiram, gula & serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit stok ayam. 


    Bawang goreng dan daun sup tuk hiasan.

     Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas kue teow tadi. Taburkan sedikit serbuk white pepper.Sedap dimakan panas2

    No comments:

    Post a Comment

    Assalamualaikum.
    Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
    SATU pun jadi lah ! hehe.