mana yang reques resepi KUEH TEOW LAKNA MASZIE...yang
mudah yang senang disediakan dan yang penting dia sedappp...guna air rebusan tulang ayam ,kulit & kepala udang untuk kuah yang sedap,makan panas2 dengan cili kicap potong terangkat...beb
❤ KUEH TEOW LAKNA ❤
Sebungkus kuey teow -basuh, toskan kemudian goreng dengan sedikit minyak dan kicap pekat siap ketepikan...akak guna brand MAHKOTA
Kuah yang meriah dengan bahan2
15 ekor udang - terpulang la yer nak letak berape ekor pon...
isi ayam & sotong - suka hati nak letak banyak mane.Gaulkan isi ayam dengan 1 sb tepung jagung dan maggi seasoning. Perap selama 10 minit.
- Cendawan
- Bunga kobis
- Kailan
- Lobak Merah
- Halia muda
- Batang leek
4 ulas bawang putih - diketuk2 2 sudu minyak 2 sudu sos tiram 2 kiub ayam 2 biji telur sekeping dada ayam - di potong kecil sotong - di potong bulat cili padi cili merah garam secukup rasa air secukupnya
3 sudu tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air utk memekatkan kuah
Masukkan brokoli, sos ikan, sos tiram, gula & serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit stok ayam.
Bawang goreng dan daun sup tuk hiasan.
Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas kue teow tadi. Taburkan sedikit serbuk white pepper.Sedap dimakan panas2
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.