KEUNIKAN hidangan tauhu sumbat ini terletak pada rasa ayamnya, kerana cara penyediaan bahan utamanya hanyalah tauhu yang digoreng terlebih dahulu dan isi tahu digaul sekali dengan bahan2 yang lain.
Sekiranya sos yang disediakan sedap maka sajian tauhu sumbat ini juga enak untuk dinikmati.
Menu ini juga akan bertambah enak apabila disajikan bersama nasi putih .
Bagi anda yang masih terfikir-fikir hidangan yang ingin disediakan pada bulan ramadhan, apa kata cubalah resipi ini.
Sekiranya sos yang disediakan sedap maka sajian tauhu sumbat ini juga enak untuk dinikmati.
Menu ini juga akan bertambah enak apabila disajikan bersama nasi putih .
Bagi anda yang masih terfikir-fikir hidangan yang ingin disediakan pada bulan ramadhan, apa kata cubalah resipi ini.
1/2 bungkus ayam kisar ramli
1 biji bawang besar (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
Sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah
Daun sup dan daun bawang (agak2 la)
Garam dan gula secukup rasa
2 biji telur
Minyak untuk goreng
5 biji tauhu
1 biji bawang besar (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
Sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah
Daun sup dan daun bawang (agak2 la)
Garam dan gula secukup rasa
2 biji telur
Minyak untuk goreng
5 biji tauhu
Cara Membuat:
1. Mula goreng dulu tauhu seketul-seketul. Lepas goreng, tunggu sejuk dan potong dua.
2. Kemudian keluarkan isi tauhu tapi jangan sampai kulit yang sebelah luar terkoyak.
3. Untuk inti tauhu, tumis bawang merah dan putih samapi naik bau. Masukkan ayam kisar dan biar sampai ayam agak masak.
4. Kemudian masukan isi tauhu yang telah dihancurkan tadi. Taburkan sebuk lada hitam dan putih. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Akhir sekali masukan daun sup dan daun bawang.
6. Setelah siap bahan inti, sumbatkan inti ke dalam kulit tauhu tadi sehingga padat.
7. Setelah itu, tauhu yang telah disumbat tadi dicelup ke dalam telur dan digoreng sekali lagi.
0 comments:
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.