Resepi nie aku dapat dalam facebook page Jom Masak .Thank you soo much for the resepi...sangat2 teringin nak buat sambut syawal.Jom kita layan resepi dan cara membuatnya....
boleh jugak guna resepi kek chiffon pandan
resepi kek span..loyang 8x3
PANDAN LAYER CAKE (FB JOM MASAK)
- 150g tepung gandum
- 1sdt baking powder
**ayak
- 5biji telur B
- 100g gula kastor
- 1sdt ovalette
- 50ml ssu segar / cair / jus pandan
- 1sdt esen vanila.
- perisa pandan & pewarna hijau
- 100g gula kastor
- 1sdt ovalette
- 50ml ssu segar / cair / jus pandan
- 1sdt esen vanila.
- perisa pandan & pewarna hijau
- 50ml minyak masak
cara cara
- masukkan semua bahan kecuali minyak
- mix kan dengan kelajuan tinggi selama 15min atau hingga berkrim
- masukkan minyak...gaul dengan spatula hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dah dialas & griss pada dasar sahaja
- bakar suhu 170 api atas bawah...30min
- dah masak...sisip kan pisau...terbalikkan...biar sejuk atas redai
- masukkan semua bahan kecuali minyak
- mix kan dengan kelajuan tinggi selama 15min atau hingga berkrim
- masukkan minyak...gaul dengan spatula hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dah dialas & griss pada dasar sahaja
- bakar suhu 170 api atas bawah...30min
- dah masak...sisip kan pisau...terbalikkan...biar sejuk atas redai
- ***resepi kastard ada pada pic kastard
1-lapik plastik dlm acuan
2- masak kastad pandan hingga berwap dan kluar gelembung udara...xmo likat2 sgt... biar panas2 sblm guna ye
3- ambil sedikit kastad dan letakkan rata dlm loyang utk dasar
4- letakkan sekeping lapisan kek ditengah2.. biar ada ruang di tepi utk kastad
5- curahkan 1/2 dari kastad atau hingga menutupi lapisan kek.. biar mgalir ke ruang kosong tepi kek.
Hentak2 utk hilangkan gelembung udara
6- letakkan kepingan kek ke-2 dan curahkan lebihan kastad hingga menutupi kek.. hentak2 juga.. tggu sejuk dan sejukkan dlm peti 1 jam
7- keluarkan kek dan lap klu ada peluh2
8- taburkan kelapa kering
9- sedia di makan
0 comments:
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.