Agak mudah untuk membuat Apam nie..cuma banyak kerja nak sapu acuan kecil2 dengan minyak...kalau malas buh dalam loyang habis ceta.Apa yang senang dalam dunia ni kan...hehe..Selamat Mencuba!
200 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
75 gm gula perang
1 sudu yis
1 1/2 cawan air suam + 1 sudu teh gula
Cara-caranya:
air suam + yis dan biar sebentar 5 minit hingga kelihatan berbuih.
Tambah tepung dan gula.
Biarkan kembang sebentar.
Lapik loyang dgn parchment paper atau sapu minyak
Panaskan kukusan.
Tutup loyang dengan aluminium foil.
Tuang adunan dalam loyang dan kukus hingga masak 30 - 45 minit.
Bila dah masak, sejukkan dahulu, baru dipotong...
Psssttt, terima kasih sudi baca.
Nice sharing... Dulu suka makan.. Mak selalu buat...
ReplyDeleteteringat zaman lama ...pakat2 bancuh apam gandum nie...
Delete