Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum^^
Assalamualaikum^^
Kulit popia dan isi ketam setiasa stanby dalam freezer...ada sape2 yg nak datang rumah nie lah menu penyelamat...makan panas2 memang mables...seeloknya masukkan parutan lobak merah dan salad..kalau ai isikan anak2 buang semuanya...so jadi popia yang gonjeng gitew...
❤ POPIA JEJARI KETAM ❤
BAHAN-BAHAN :-)
jejari ketam @ crabstick
1 paket kulit popia
sebagai bahan pelekat zie sapu air aje
Sos cili untuk mencicah*(*resipi dibawah)
ai suke brand nie (~_~)
nie isi ketam mana yg tak kenal
air untuk penutup
nampak tu ai sedang berdemo
Satu lagi jangan goreng popia dengan api yang besar, nanti cepat hangus. Guna api sederhana dan balik2kan selalu agar kuningnya serata. Zie makan popia ini dengan sos cili buatan sendiri...masak sos kena api yang pelahan
masa buat bijan tiada stok
BAHAN-BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
1/3 cawan gula (atau secukup rasa)
sekeping gula keping (ai guna gula keping)
sekeping gula keping (ai guna gula keping)
Sedikit garam
Sedikit bijan, disangi hingga harum
UNTUK SOS CILI :- Kisar cili, bawang putih dengan 1 cawan air hingga halus. Tuang ke dalam periuk, masukkan gula dan sedikit garam. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan masak sekejap lagi. Kacau rata dan masak hingga pekat. Matikan api dan tabur bijan sebelum dihidangkan bersama popia...
0 comments:
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.