RESEPI BUTTERCREAM 4


ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM
Bahan Sirap
1 cwn air
2 cwn gula pasir

Cara
1.Masak gula bersam air hingga gula larut.
2.Bila gula dah larut tutup api.( jgn sampai hangus)
3,Biarkan sejuk.

Bahan Buttercream
1 cwn putih telur ( 7 bji putih telur )
1 cwn shortening
2 1/2 cwn butter
2 sudu besar esen vanilla

Cara
1.Campurkan butter dan shortening dalam mangkuk,gaul sebati guna spatula.
2.Pastikan butter dan shortening dalam keadaan suhu bilik.
3.Kemudian Putar putih telur hingga kembang.
4.Tuang gula sirap tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan.
5.Putar hingga betul-betul kembang dan gebu dengan kelajuan tinggi.
6.Rendahkan kelajuan maksima masukkan sedikit demi sedikit campuran butter dan shortening tadi sambil diputar.
7.Tuang esen vanilla,gaul sebati kaup balik guna spatula.
8.Sedia salut pada kek.

P/S:Boleh disimpan baki buttercream.




BUTTERCREAM 
Bahan Sirap
6 biji putih telur
1 1/2 cwn gula halus



Bahan Buttercream
2 cwn gula aising
3/4 cwn shortening
2 cwn butter
2 sudu besar esen vanilla

Cara
1.Masak putih telur dan gula halus hingga gula larut guna cara double boiler.
2.Kemudian tuang dalam mangkuk mixer dan putar hingga betul-betul kembang dan gebu.
3.Putar dengan kelajuan tinggi.
4.Matikan sebentar mixer dan tuang gula aising,putar perlahan hingga sebati.
5.Campurkan butter dan shortening,kemudian masukkan dalam adunan tadi.
6.Putar perlahan hingga sebati dan masukkan esen vanilla,putar lagi hingga sebati.
7.Kalau untuk letak warna ambil sedikit adunan masukkan dalam mangkuk dan titik dalam 2-3 titik pewarna,gaul rata.

P/S:Pastikan butter dan shortening dalam keadaan suhu bilik.


ITALIAN MERINGUE BUTTERCREAM
Bahan Sirap
1 cwn air
2 cwn gula pasir

Cara
1.Masak gula bersam air hingga gula larut.
2.Bila gula dah larut tutup api.( jgn sampai hangus)
3,Biarkan sejuk.

Bahan Buttercream
1 cwn putih telur ( 7 bji putih telur )
1 cwn shortening
2 1/2 cwn butter
2 sudu besar esen vanilla

Cara
1.Campurkan butter dan shortening dalam mangkuk,gaul sebati guna spatula.
2.Pastikan butter dan shortening dalam keadaan suhu bilik.
3.Kemudian Putar putih telur hingga kembang.
4.Tuang gula sirap tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan.
5.Putar hingga betul-betul kembang dan gebu dengan kelajuan tinggi.
6.Rendahkan kelajuan maksima masukkan sedikit demi sedikit campuran butter dan shortening tadi sambil diputar.
7.Tuang esen vanilla,gaul sebati kaup balik guna spatula.
8.Sedia salut pada kek.

P/S:Boleh disimpan baki buttercream.


0 comments:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in