Kek coklat moist kukus..yg moist btul2 moist


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Hari ni nak tayang kek coklat pula.Sebenarnya  resepi ini  Koleksi turun temurun Bonda akak punya,kawan ketat (sekampung mintak resepi ) semalam dia mencuba.Pagi2 ni buka fb teruja bila tengok kek coklat kukus yang mewah dengan topping coklat dan di tabur coklat rice. Kalau ada buah stoberi lagi mengacam beb...!

Sampai bila nak makan kek dari hasil tangan orang lain?...Asyik beli kat kedai jer...mahal pulak tu...Walaupun kita tidak berapa mahir dalam membuat kek, tapi usaha mencuba dan terus pasti akan membuat kita semakin pandai...Kek ni sedap dan moist je.Saya memang suka kek-kek yang dikukus sebab lembut dan moist .Pada peminat kek coklat tu, bolehlah buat ya. Terima kasih pada kawan ketat kerana berjaya mencuba resepi ni.Jom semak resepinya...


Suami makin sayang apabila dapat makan kek coklat hasil air tangan si isteri.

Aaarrghhh, nikmat tak terkata!


mmmm...sedapnya makan kek coklat moist betol2 moist ni petang2 kan...?


RECIPES 54 :KEK COKLAT MOIST (KUKUS)

Bahan unutk kek coklat.

Bahan A.
1 cawan serbuk koko (tak kisah jenama apa pun)
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur (suhu bilik)

Cara-cara


  1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
  2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit +++) kemudian masukkan bahagian A.
  3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
  4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). Kacau sebati selama 5 minit +++
  5. Masukkan adunan dalam loyang dan tutup permukaan kek dengan kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
  6. Kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu...) Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa. 
  7. Angkat...tunggu sejuk baru boleh potong. Kalau rajin boleh letak topping...
BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) Nyummm

BAHAN:
300 gm coklat masak ~dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lagi hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yang masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15- 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache tadi(kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

** mmg agak banyak ganache yang dihasilkan sebab nak kena siram 2x atas kek tu nanti untuk menghasilkan kek yang super duper moist

kawan2 yg tanya resepi ...sila cuba okeyyy...xnyesal nye...kompem jadi..

Kepada yang nak share di blog, boleh...tapi kreditkan la ke blog ni...thanks :)

Sumber pic: Dari bf yg try resepi  







159 comments:

  1. Woww...nmpk pon dah terliur...harus ku cuba nnt.tq..

    zairulakmaldaylife.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq...sudi mencuba

      done follow blog kamu :)

      Delete
    2. Terima kasih. Memang menjadi. Resepi yg mantap sekali. Semoga Allah balas ilmu yg telah puan sbarkn ini.

      Delete
  2. Asskum , kalau tak pakai susu pekat tapi di gantikan dgn gula halus bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,xtahu lah pulok akak nie jenis xberani derhaka pd resepi...kih kih kih

      Delete
    2. masak nie jgn stress... memcuba xsalah kita yg buat dia...~_^

      Delete
  3. Cm sdp jeni.blhla cuba..tq for resipi

    ReplyDelete
  4. Salam nak cuba juga ya..wat tuk brithday anak..tq resepinya

    ReplyDelete
  5. Mcm..sedap jer.first time nk cuba ni..kek jenis kukus.harap2..menjadi..;)

    ReplyDelete
  6. Tq byk2 kak Maszie..for resepi.baru selesai membuatnya.ank2 suka sgt...;)

    ReplyDelete
  7. Tima ksh 4 resepi..alhmdlh cdp sgt..somi pn puji..hihi

    ReplyDelete
    Replies

    1. Alhamdulillah...dah menjadi buat selalu ...Practice makes Perfect...hehe <3<3<3

      Delete
  8. Berapa biji telor kena guna? Coz takde dlm list berapa biji telor yg admin pakai. :)

    ReplyDelete
  9. Tima kasih utk resipi ni....nanti diana cb ye.
    Salam perkenalan

    ReplyDelete
  10. Salam,,brp biji telur ye diperlukan utk kek ni?

    ReplyDelete
  11. Salam. Susu cair guna susu apa yea ? And adunan ni utk kek besar mana yea ? Thank you ;))

    ReplyDelete
  12. T.ksh ats tnjuk ajar,kekny menjadi,ad msuk kn pic dlm fb

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum,mohon share,resepi

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. nk bakar pon boleh...tapi kalau bakar kek agak kering

      Delete
  15. Kalau guna serbuk coklat tok topping mcm mna ya tq

    ReplyDelete
  16. Salam..terima kasiih banyak kongsikan resepi ni..memang sedap..dah buat byk kli..Mak mertua sy pon suka..dlu dia xsuka kek coklat2 ni..tpi skrang suka sgat..siap suh buat ntuk knduri lg..thanks a load!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...alhamdulillah manafaat bersama...Barakallahu fik...

      Delete
  17. Nampak sedap. Nak try lah. Hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila kan....

      Rugi kalau tak cuba
      ......(^_^)...

      Delete
  18. masa 1 jam 10 minit ke? saya punya kek tak masak masak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. time mcm tu xsama tgk pula besar mana periuk kukus dan api anda...xmasa juga tak dapek nak nolong ;)

      Delete
    2. X pernah bt kek kukus.. Dh terlalu lama x bt kek... Nk sgt bt tp takut x mnjd....

      Delete
  19. Nk buat jadi cup cake jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna cup cake yg menarik dan deco sedikit bertambah menyelerakan...

      Delete
  20. aslmualaikm...kak maszie..mmg btul2 mjdi lah tq sbb share resepi dgn kitorg..bye...aslmlkum..

    ReplyDelete
  21. Salam..kak 1st bt mmg mnjdi,dh 3 kali bt..sume adk bradik suka..tqvm kak

    ReplyDelete
  22. Salam kak... nk tny psal 11/2 cawan tepung gandum tuh mcm mn ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tukarnya kepada sukatan cawan...

      Tepung
      1/4 cup = 30gm
      1/2 cup = 60gm
      1 cup = 125gm
      6 3/4 cups = 1kg (1000gm)

      Delete
  23. Assalam akak, mmg terbaik la resepi akak, buat sekali terus menjadi...alhamdulillah, semoga kehidupan akak sentiasa diberkati dan dimurahkn rezeki...tq kak sebab share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....terima kasih atas doa adik...aminnnn

      Delete
    2. Tgh m3ncuba buay topping

      Delete
  24. aslam,akak kenape kena letak air panas

    ReplyDelete
  25. waahhh sodap...thanks sharing...nk try...

    ReplyDelete
  26. salam sis,,kalo tukar serbuk koko ke coklat masakan blh tak?

    ReplyDelete
  27. salam kak, sukatan tepung gandum tu saya x berapa faham lah. boleh jelaskan x? tq

    ReplyDelete
  28. terima kasih kerana sudi mencuba resepi nie ye,,, dan maaf pada pertanyaan yg saya tak jawab,,, samada sya tak tahu nak jawab atau saya tak boleh nak jawab,,,,,

    ReplyDelete
  29. boleh tak guna susu kotak jenama dutch lady?

    ReplyDelete
  30. Saya da try buat resepi ni..tp ambil dkt blog lain..xtahu plak akk owner resepi ni..hehe..anyway sy derhaka sket kt resepi sbb xde susu pekat,ganti dgn plain yogurt..alhamdulilah kek still menjadi,moist, naik cantik je n yg penting kurang manis,just nice je dgn ganache..panas2 trus mkn dgn housemates,licin trus..haha

    ReplyDelete
  31. Wah nie resepi kek kukus paling mudah saya rase..bahan pn tak banyak..harus ku cuba nnt..tq for sharing..
    Jemput singgah blog saya ayshacomomot.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlcome...tq sudi singgah di sini...akk dah singgah blog Emma Ibuaysha Blog not found dah ok nanti akk singgah lagi ye...

      Delete
  32. Thanks sharing kak...sya nk try nnti..doakan menjadi ye sbb sya ni first trial mmg slalu fail ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa allah...buat dgn penuh kasih syg yakin dan percaya...pasti menjadi

      Delete
  33. nak tanya double boiler tu mcmna ek nak buat??

    ReplyDelete
  34. kak kalau ganti serbuk koko dengan serbuk coklat ok tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok aje ..jgn terlebih nti pahit pula

      Delete
  35. Salam, tepung gandum tu satu setengah cwn ya? Tq.

    ReplyDelete
  36. Salam kak, am excited to try today. Getting ready for some shopping. Doakn menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak doakan kek adik super duper hebat n sedapnya...

      Delete
  37. Salam akak. thanx for sharing the recipe. saya dah try malam tadi. alhamdulillah menjadi. heeee. saya mohon share kat blog saya eh. thanks! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan...buat penuh kasih syg lettew...:)

      Delete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. Sy bru je buat kek nh tp tkar kpd tepung naik sndri huhuhu menjadi jgk...tp topping ikt cra akak xde tkar2...huhu mmg superb moist!!

    ReplyDelete
  41. Sy bru je buat kek nh tp tkar kpd tepung naik sndri huhuhu menjadi jgk...tp topping ikt cra akak xde tkar2...huhu mmg superb moist!!

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum kak, nak tnya sikit, yg bahan kek tu xperlu guna air panas ker? Sbab kebanyakkan resepi yg sy tgok kena masuk air panas secawan..

    ReplyDelete
  43. tenkiu akak utk resepi .. :) yeahhh , esok nk try ! heheheh :D

    ReplyDelete
  44. Salam sis, kalau guna tepung serbuk penaik boleh ka? Yg dlm kotak..

    ReplyDelete
  45. as salam..mohon cb resepi ye kak...halal ye...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. halal dik silakan ilmu dunia,ilmu akhirat org ajarkan ...:-)

      Delete
  46. As salam kak....sukatan pakai cawan tu....cawan yg mcm mana ye?sori kak...saya ni minat nk wat kek tp barang n bahan yg diperlukan x tau....mohon penjelasan....

    ReplyDelete
  47. As salam kak....sukatan pakai cawan tu....cawan yg mcm mana ye?sori kak...saya ni minat nk wat kek tp barang n bahan yg diperlukan x tau....mohon penjelasan....

    ReplyDelete
  48. salam kak. tepung gandum tu satu setengah cwn kan ? bkn sebelas kan? nak tny je. :) tq

    ReplyDelete
  49. As salam sis...tq 4 the resepi...sy da try buat mmg rasa die sedap cume mslh kek sy tu x kembang naik..die mendap di tengah2...knpa ye?boleh sis bg tips x cmne x nk bg kek mendap?..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur jgn simpan dlm peti ais, utk buat kek telur simpan dlm suhu bilik...

      Delete
  50. Thanks coz sharing resepi kek coklat yg over moist,Sis nak tanya,kalau nak kukus dlam bekas dadih yg kecil,utk majlis kenduri kahwin berapa lama masa yg diperlukan utk menentukkan kek masak dgn sempurna,diharap Sis dpt jawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kukus sehingga masak kira-kira dalam 20 minit.
      *untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.

      Delete
  51. kak.. kalo letak topping tu kan.. lame2 topping tu serap masuk dlm kek ke x? sbb ad yg buad topping tu stay je kat ats kek.nampak mcm best je

    ReplyDelete
    Replies
    1. xbuat xserap ok aje…jangan lupa untuk mencuba ye

      Delete
  52. Haah berapa sukatan dalam gram ye? Hihi. Takut sukatan cawan tak sama. Takut tak jadi pulak. Nak try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf mintak bantu dari pak google ye...sy xsempat nk info...

      Delete
  53. Akk . Nk tny . Masa nk masukka second ganache , kena tambah air panas dlm double boiler tu ke ? Skali dgn ganache ke ? Pliss respon . Nk mncuba😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. panas kan ganache dauble bioiler...sekiranya ganache terlalu pekat tambah sedikit susu atau air panas...

      Delete
  54. salam kak. telurnye berapa biji ye?

    ReplyDelete
  55. ok kak. x bc betul. da tau da brape bijik. sorry. hehe

    ReplyDelete
  56. Salam singgah sis...tengah menggodek2 resepi kek coklat utk hujung minggu nie, terjumpa pulak resepi ni sis, nampak sangat menyelerakan!

    ReplyDelete
  57. assalamualaikum.. boleh trangkan mcmna nak masak bahan A tu..? mklumlah.. sya bru nak belajar :D

    ReplyDelete
  58. salam. . nk tanya la . air panas tu untk ape ye . sbb ta brape nk fhm sgt

    ReplyDelete
  59. as salam sis....telur tu kena pukul dengan mixer ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai mixer lg cepat kembang ...~_^

      Delete
  60. as salam...telur tu kena pukul dgn mixer ker??

    ReplyDelete
  61. adunan A tu masak atas api..paatu sejukkan..nal tanya sejukkan betul2 sejuk ke atau suam2 kuku

    ReplyDelete
  62. Slm,nmpk sdp. Nti nk cuba in. Allah. Mtk halal yer...

    ReplyDelete
  63. Slm. Nmpk sdp n yummy. Nk cuba nanti. Mtk halal resepinye....

    ReplyDelete
  64. Menarik je... nak trylah pagi ni... jap gi nak gi beli strawberry sekali utk decor

    ReplyDelete
  65. Salam.. utk yang kena msukkan air panas kat ganache yg lbihan 1/2 tdi. msukkan brape cawan air panas?

    ReplyDelete
  66. Bace pn dh terliur... nnt nk try lew... tqsm

    ReplyDelete
  67. Alhamdulillah..da try..mmg superbb...1st time buat kek..asben n ank2 puji...hepi nyer...tq coz sudi share resepi yg sgt mudah...moga btmbh2 pahala sis :-)

    ReplyDelete
  68. Tq maszie..terbaik punya kek kukus coklat menjadi gak..

    ReplyDelete
  69. Tq maszie menjadi gak kek kukus coklat..terbaik lah

    ReplyDelete
  70. Boleh buat kek ni tanpa telur

    ReplyDelete
  71. Mintak halal resepinya ye..=)

    ReplyDelete
  72. Mintak halal ye resepinye..

    ReplyDelete
  73. as salam sis
    kaedah double boiler tu macam mana sis? sy kurang jelas .. :)

    ReplyDelete
  74. Tq so much sis.. 2x da buat.. mmg sgt sdap ♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. KASIH NYA TELAH DI TERIMA ...SWEETY ZUERAIDAH

      Delete
  75. Alhamdulillah..ptg smlm br wat,jd n sdap ssgt!wat satu loyang,xsmp mlm dh tggl spggn..thanks yea 4 the resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TAHNIAH KERANA MENCUBA DAN TERIMA KASIH MEMBERIKAN LAPOR BALIK. ALHAMDULLILAH.

      Delete
  76. Assalamualaikum...thanks sis..
    Saya dah cuba...best!!!
    Sedap kek coklat tu....tq so much
    Semoga Allah kurnia rezeki yg lebih lg utk sis...

    ReplyDelete
  77. Hai kak. guna loyang size berapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan loyang 8" & 9" mmg ada yg tu aje akak pakai

      Delete
  78. mohon share ye....tq. SEmoga dipermudahkan segala urusan

    ReplyDelete
  79. Terima kasih byk atas resepi super duper marveles. Senang pun senang sedap pun sedap.

    ReplyDelete
  80. Terima kasih di atas resipi...sgt sedap

    ReplyDelete
  81. Alhamdulillah terima kasih sis sebab dah kongsi resepi kek ni....saya dah mencuba...mmg sedap sangat terima kasih sis

    ReplyDelete
  82. izinkan share:-)

    ReplyDelete
  83. Saya dh cuba tp xjd kek x gebu... Huhuhu...

    ReplyDelete
  84. assalam...kek ni gebu x sis

    ReplyDelete
  85. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
    Maaf sis.. Nak Tanya.. Kalau Guna tepung superfine MFM tu ok ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...akak pon selalu guna tepung MFM nie...

      Delete
  86. Assalam akak hihi, saya nak cuba buat. Tapi nak buat dalam cup cake. Perlu dikukus berapa lama yee?

    ReplyDelete
  87. Assalam akak, kalau kukus pakai cawan cake .untuk dijadikan cup cake tu perlu dikukus berapa lama ye?

    ReplyDelete
  88. Assalamualaikum,akk msih aktif ke kat blog nii ?? Jangan biarkan berhabuk heheh,in shaa allah saya cuba buat,,sebelum ni saya x penah percaya blog ii ni sebab selalu buat pon x jadi,tapi mungkin akk punya resep menjadi walaupon blm cuba,,sbb beratus feedback baik,,nnti saya cuba...hehhe ^_^ :') happy sangat

    ReplyDelete
  89. Kalau kukus pakai bekas cup cake berapa lama yee?

    ReplyDelete
  90. Assalamualaikum..thanks for the resepi.mmg mjadi kek nye sis..mmg betol2 menderhaka skit bhgn ganache tu..tp still sodap..tqvm

    ReplyDelete
  91. Wah nmpk sdap....insyaallah akn dicuba...tpi akn ad skit derhake keke...tq

    ReplyDelete
  92. akak..cawan tu nak besar mana ya?

    ReplyDelete
  93. akak..cawan tu nak besar mana ya?

    ReplyDelete
  94. dibakery ada jual sukatan cawan ....1cwn, 1/2 cwn akk guna suktan cwn yg tu...

    ReplyDelete
  95. Askm kak sy nk tny anggaran kek yg akk bt nie brp kilo ye?sy nk cube bt untk hrjd ank sy..sy prnh ikut resepi ln tp xprnh mnjd sbb ditgh2 kek tu mendap ke bawah n xrata xmcm kek yg biasa sy tgk.

    ReplyDelete
  96. Salam nk tny anggaran kek yg sis bt tu brp kilo?cz sy nk cuba bt untk birtdy ank..sy prnh bt ikt ln resepi sblm nie tp xprnh mnjdi cz kek xrata mndap di tgh..

    ReplyDelete
  97. Sedap... kongsi resepi ya sis. Trima kasih😊

    ReplyDelete
  98. Boleh tak admin tunjuk gambar telur yg dah dipukul kembang tu? Sy pukul telur sampai gebu bertanduk. Pastu dah kukus kek tak menjadi. 2nd time buat sy tak pukul kembang pn telur bru jadi.

    ReplyDelete
  99. Akk resepi akk nmpak senang sbb ikot sukatan cawan.sy nk cuba la.hehe

    ReplyDelete
  100. alhamdulillah...saya dh try banyak Kali ikut resepi ni.mmg menjadi Dan sedap.

    ReplyDelete
  101. Terima kasih perkongsian yang menarik

    ReplyDelete
  102. Klu guna telur gred C, kene tambah extra 1biji kan??

    ReplyDelete
  103. TQ for the resipi first time try, sedap..budak2 suka.tapi tersilap sy buat api kuat..jadi mcm overcook skit kek tu.nanti nak try buat lagi. TQ tQ =)

    ReplyDelete
  104. salam sis,minyak masak tu guna mnyak apa eh? bnyk kali sy cuba sy guna mnyak jagung tp dia mcm terbantat :(

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in