FRESH CREAM


ramai yg bertanya Fresh Cream jenama aper,cara nak buat,cara nak simpan dll....

 

FRESH CREAM = whipping cream non dairy (manis)


Cara Guna:-



- MZ lebih suka simpan fresh cream kat peti bawah.....nak guna tinggal goncang & tuang dalam bowl...mix pada kelajuan max.....sekejap dah kental untuk deco

- lebihan yg dlm kotak terbuka....untuk kegunaan dlm masa seminggu....masih blh simpan kat peti chiller...tak perlu freezer

- lebihan yang dah mix....masuk bekas tertutup...untuk guna dalam masa seminggu....juga boleh simpan kat chiller....nak guna cuma keluarkan & guna cam biasa

- beat sampai kental...boleh terus lepa pada kek & deco
- boleh juga guna untuk campur sekali bersama cream ciz....
** mix cream ciz hingga lembut...masukkan FC ni....beat hingga gebu...boleh wat coating kek

- jika memilih untuk simpan pada freezer (beku)....keluarkan FC kemudian letak peti bawah (chiller).....biarkan nyah beku sepenuh nya...baru mix

PANTANG LARANG

- JANGAN SESEKALI NYAH BEKU pada suhu bilik dan dibiarkan lama sblm guna

- mix FC yg masih ada ketul2 beku boleh menyebab kan FC yg dah kental cantik akan cair semula

- FC yg dinyah beku pada suhu bilik...kemudian di mix....agak susah untuk kental...ada yg tak akan kental langsung...ini kerana FC WAJIB masih sejuk sebelum di mix

- membeli FC dikedai...kemudian dibiarkan pada suhu bilik beberapa jam sebelum disimpan dalam peti....boleh menyebab kan FC rosak


 
Mana yg kena bulat tanda merah indicator leh guna untuk kek. Vivo pun masuk kategori ni.


cara simpan lebihan fc yg maszie buat







 *** MZ SEKADAR BERKONGSI PENGALAMAN MENGGUNAKAN FRESH CREAM SEBELUM NI DAN INGAT UNTUK MZ JUGA....harap dpt membantu

(Minta izin pemilik gambar-gambar di atas dan thank you ya)

0 comments:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in