Bahagian 1
100gm Sagu
3 Cawan Air
Bahagian 2
1 Cawan Santan
1 Cawan Air
Daun Pandan
Garam secukup rasa
Bahagian 3
1/2 Gula Melaka
1 1/2 Cawan Air
Daun Pandan
Cara-cara
1. Rendam sagu dalam 5 minit.
2. Panaskan 1 cawan air sehingga mendidih & masukkan sagu. Kacau sentiasa & tambahkan air sedikit demi sedikit lagi sehingga masak jernih.
3. Masukkan dalam bekas, biarkan seketika & sejukkan dalam peti.
4. Masakkan santan, air, daun pandan & garam selama 5 minit dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.
5. Masakkan gula melaka, air & daun pandan sehingga gula melaka larut dalam api perlahan. Sejukkan dalam peti.
6. Hidang dengan masukkan santan dahulu ke atas sagu. Kemudian masukkan gula melaka. Maka jadilah lapisan sagu, gula melaka & santan! Siap untuk dimakan.
Yang penting makan masa sejuk .yummm.
0 comments:
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.