Apam Puteri Ayu versi lembut gebu ala2 kek span

Assalamualaikum warahmatulAllah hiwabarakatuh.

Status saya sekarang adalah berusaha gigih menyiapkan tempahan setiap hari...dah itulah namanya rezeki mula2 sorang kawan yang makan lama2 meniti bibir mengatakan kuih puteri ayu saya buat tersangat gebu dan sudah pastinya sedap...

 satu cara jimat masa dan jimat belanja. Buat banyak2, frozenkan. Pagi2 boleh bekalkan pada anak2 ge sekolah dan boleh buat menu makan petang. 


Siap untuk dimakan
Hasil selepas kukusan, kuih sangat lembut, gebu dan lembap... enak!



ye la..kan dah nak pose..ewah..(eh...korang2 dah abis ganti pose lom? jangan lupe ha...)

so, kenapa lak saya gigih belajar wat kuih ni..kuih yang Bonda saya sendiri pon suke wat..

sebabnya en.sayang saya sangat suke makan kuih ni..

dan saya juga sudah terikut2 suke..dan 

kawan2 suka menempah kuih nie...







Apam Puteri Ayu

Bahan2 
3 biji telur gread A

300 gm gula kastor
2 sudu kecil ovalette 
200 ml santan
50 ml air pandan
2 sudu kecil pewarna hijau epal
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
250 gm kelapa parut +2 sudu tepung ubi + 1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak untuk

Cara-cara nyer:
1.Panaskan kukus.
2.Pukul telur,gula dan ovalette sehingga betul2 kembang
3.Masukkan tepung gandum dan santan
4.Pukul lagi dengan low speed sehingga sebati
5.Sapukan sedikit minyak pada acuan.
6.Ambil sedikit kelapa dan penyek2 kan dalam acuan sampai padat
7.Bahagi2 kepada warna yang dikehendaki dan masukkan dalam acuan
8.Kukus dalam masa 7 minit



PUTERI AYU MZ

Senang kan.... cuba jangan tak cuba...Kalau ada yang tak clear inform MASZIE ye.. maszie sedia menjawab :)


13 comments:

  1. owh, begini cara buatnyer yer, sedapnya ! CN follow sini 225

    ReplyDelete
  2. Saya suka kuih ni...
    T.kasih share resipi...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak.. kalo takde ovalette tak jadi eh...?

    ReplyDelete
  4. As salam..mcm mana nak frozenkannye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah siap kukus boleh lah frozenkan...

      Delete
  5. salam. kuih ni mmg sedap. tp xtau pun yg kuih ni bleh dibekukan. 1 lg ilmu bru tuk peminat kuih puteri ayu. terima kasih krn share.

    ReplyDelete
  6. Trima kasih puan . Minta izin share resipe nya nampak ayu gitu😊

    ReplyDelete
  7. Assalam puan...nk tny sikit...utk sukatan resipi puan ni...blh dpt brapa biji yea?

    ReplyDelete
  8. Boleh jelaskan secara lebih detail x..mcm mne nk frozenkan dan selepas di frozen kan..

    ReplyDelete
  9. Sis..sy nak kongsi resipi ni blh kan?
    Tq :D

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in