Assalamualaikum warahmatulAllah hiwabarakatuh.
satu cara jimat masa dan jimat belanja. Buat banyak2, frozenkan. Pagi2 boleh bekalkan pada anak2 ge sekolah dan boleh buat menu makan petang.
Siap untuk dimakan
Hasil selepas kukusan, kuih sangat lembut, gebu dan lembap... enak!
ye la..kan dah nak pose..ewah..(eh...korang2 dah abis ganti pose lom? jangan lupe ha...)
so, kenapa lak saya gigih belajar wat kuih ni..kuih yang Bonda saya sendiri pon suke wat..
sebabnya en.sayang saya sangat suke makan kuih ni..
dan saya juga sudah terikut2 suke..dan
Apam Puteri Ayu
Bahan2
3 biji telur gread A
300 gm gula kastor
2 sudu kecil ovalette
200 ml santan
50 ml air pandan
2 sudu kecil pewarna hijau epal
250 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
250 gm kelapa parut +2 sudu tepung ubi + 1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak untuk
Cara-cara nyer:
1.Panaskan kukus.
2.Pukul telur,gula dan ovalette sehingga betul2 kembang
3.Masukkan tepung gandum dan santan
4.Pukul lagi dengan low speed sehingga sebati
5.Sapukan sedikit minyak pada acuan.
6.Ambil sedikit kelapa dan penyek2 kan dalam acuan sampai padat
7.Bahagi2 kepada warna yang dikehendaki dan masukkan dalam acuan
8.Kukus dalam masa 7 minit
Senang kan.... cuba jangan tak cuba...Kalau ada yang tak clear inform MASZIE ye.. maszie sedia menjawab :)
owh, begini cara buatnyer yer, sedapnya ! CN follow sini 225
ReplyDeleteSaya suka kuih ni...
ReplyDeleteT.kasih share resipi...
Assalamualaikum kak.. kalo takde ovalette tak jadi eh...?
ReplyDeletejadi kuih tapi xgebuuu kot
DeleteAs salam..mcm mana nak frozenkannye..
ReplyDeletedah siap kukus boleh lah frozenkan...
Deletesalam. kuih ni mmg sedap. tp xtau pun yg kuih ni bleh dibekukan. 1 lg ilmu bru tuk peminat kuih puteri ayu. terima kasih krn share.
ReplyDeleteTrima kasih puan . Minta izin share resipe nya nampak ayu gitu😊
ReplyDeletesilakan :-)
DeleteAssalam puan...nk tny sikit...utk sukatan resipi puan ni...blh dpt brapa biji yea?
ReplyDeletewsalam...dapat 50biji
DeleteBoleh jelaskan secara lebih detail x..mcm mne nk frozenkan dan selepas di frozen kan..
ReplyDeleteSis..sy nak kongsi resipi ni blh kan?
ReplyDeleteTq :D