1.Koleh Kacang
2. Serimuka pandan
3. Talam Suji
4. Talam Keladi
5.Talam Ubi Kayu
6.Talam Sri Sarawak
7.Talam Lapis Diplomat
8. Talam Roti Butterscotch
9.Talam Lapis Caribbean
10.Talam Mak Dara
As salam....
Kali ni saya nak share tentang tips untuk menghasilkan kuih talam yang sedap mata memandang, tidak menggerutu dan insya Allah tahan lama (lebih kurang 48 jam jika di simpan pada suhu bilik) :
1. Adunan yang telah siap dibancuh perlu dimasak dengan api yang perlahan sehingga mengeluarkan wap untuk mengelakkannya cepat basi.
2. Adunan perlu dikukus dengan api yang SEDERHANA besar sepanjang tempoh mengukus.
3. Tudung/ tutup periuk kukus perlu di buka sekurang-kurangnya 10 minit sekali bagi mengelakkan wap air menitis ke atas adunan (bagi lapisan atas sahaja).
Selamat meloyang!
Rajinnya akak kita ni.. hhuu
ReplyDelete