Chicken Floss Bun

 En.cayang selalu berkata,tak sia2 dia sediakan segala kelekapan opis saya,saya masih cuba yang terbaik untuk meneroka resipi baru sekurang-kurangnya sekali seminggu di hujung minggu.

Jika anda pencinta roti di Malaysia , anda akan merasai ini Floss Bun lazat yang terkenal Malaysia kedai-kedai rantaian kedai roti Roti Talk. Flos bun begitu  menarik sekali perhatian pencinta roti 'apabila ia mula-mula dilancarkan di  Malaysia, dan saya adalah salah seorang daripadanya. Masa itu setiap kali saya datang di kedai roti Roti Talk, saya akan memborong  beberapa roti flos untuk sarapan pagi atau minum petang.


jom kita investigation bahannya :-)




Chiken Floss Bun

Resepi 69 :Chicken Floss Bun


Bahan-bahan : 

  • 250 gram tepung roti / tepung berprotien tinggi, diayak 
  • 35 gram gula kaster 
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 1/2 sudu teh) garam 
  • 1 sudu teh yis segera 
  • 1/2 biji telur, dipukul sedikit 
  • 135 ml susu segar 
  • 125 ml air suam
  • 30 gram mentega, dilembutkan 
Cara-cara: 
  1. Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. 
  2. Masukkan yis, telur ,susu segar dan air. 
  3. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. 
  4. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. 
  5. Bulatkan doh adunan, setiap bahagian 25 gm, dan tutup dengan tuala lembap yang bersih. 
  6. Biarkan selama 10 minit. Apabila sudah 10 minit, isi inti di dalam doh dengan potongan kecil butter. 
  7. Tutup dengan kemas supaya butter tidak terkeluar apabila membakar nanti. 
  8. Susun atas dulang pembakar. Biarkan seketika selama 45 minit sehingga ia naik kembang. 
  9. Bakar doh roti pada suhu 170 darjah celcius, selama 20 minit. 

 Topping:
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • Chicken Floss / serunding ayam

Cara-cara
  1. Apabila sudah selesai membakar, bancuhkan 1 sdm mayonis dan 1 sd makan susu pekat manis. Gaul rata. SaPu mayonis dan susu itu ke atas roti, dan taburkan chicken floss.... Siap untuk di makan.

CHICKEN FLOSS BUN MZ


Anda boleh membuat 12biji roti saya dapat ( 25 biji saiz yg kecil) Bayangkan membeli dari kedai roti di RM3, ini adalah RM36 bernilai roti roti! Begitu mudah untuk membuat dengan bahan-bahan yang mudah air, tepung, telur, mentega, gula, garam dan yis .....

sila lah cuba ~_^

18 comments:

  1. Farah tak berapa minat chicken floss bun... tapi tengok gaya akak ni memang pandai masak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpandai tapi kerana minat...:P

      Delete
    2. Tme kseh kakk share rsepi.hehe..mnat sgt chickn floss bun ni..

      Delete
    3. Tme kseh share hihi...ske sgt chckn floss bun ni..aherny dpt gak bt sndri.hee..:D

      Delete
  2. wahhhh akk buat sendiri chicken floss? wahhhhh hebat!

    ReplyDelete
  3. Entri resepi menjamin trafik yg berpanjangan. Jgn lupa keyword 'resepi' pada tajuk...penting tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Jumaat BM..thanks tips yg bagus ..~_^

      Delete
  4. Nurul suka juga try2 resipi tp bila ada kelapangan je.. anak2 mesti suka ni, ibu minat masak^^

    ReplyDelete
  5. singgah dr segmen bubblynotes.com. salam kenal =). http://whiteroses2013.blogspot.com/2014/02/segmen-my-best-entry-bubblynotescom.html

    ReplyDelete
  6. Sedap chicken floss bun ni..kalau pergi bakery mesti beli :)

    ReplyDelete
  7. wow best.. ini pun mmg best.. :)

    ReplyDelete
  8. sempat adik kawasan menikmati.. cayalah maszie ..tutoplah bread talk pasni

    ReplyDelete
  9. Blh gna mixer biasa ke?ke perlu gna bread maker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna bread maker pasti menjadi rotinya...tapi kuantiti yg sikit...
      akk guna mixer giant sekali bancuh 2 kilo tpg...

      Delete
  10. As salam kak...feberet saya gak nih chicken floss bun nih...tapi x pernah try buat lagi...yg chicken floss tu akak buat sndr ker..sedapnya..
    ww.noramizaahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik,chicken floss beli di bakery 1kilo RM39.cari dimana2 bakery ada ....
      tq sudi singgah ,nanti akk balas kunjungan yea...

      Delete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in