En.cayang selalu berkata,tak sia2 dia sediakan segala kelekapan opis saya,saya masih cuba yang terbaik untuk meneroka resipi baru sekurang-kurangnya sekali seminggu di hujung minggu.
Jika anda pencinta roti di Malaysia , anda akan merasai ini Floss Bun lazat yang terkenal Malaysia kedai-kedai rantaian kedai roti Roti Talk. Flos bun begitu menarik sekali perhatian pencinta roti 'apabila ia mula-mula dilancarkan di Malaysia, dan saya adalah salah seorang daripadanya. Masa itu setiap kali saya datang di kedai roti Roti Talk, saya akan memborong beberapa roti flos untuk sarapan pagi atau minum petang.
jom kita investigation bahannya :-)
Resepi 69 :Chicken Floss Bun
Bahan-bahan :
- 250 gram tepung roti / tepung berprotien tinggi, diayak
- 35 gram gula kaster
- 1/4 camca teh bread improver
- 1/4 camca teh bread softerner
- 1/2 sudu teh) garam
- 1 sudu teh yis segera
- 1/2 biji telur, dipukul sedikit
- 135 ml susu segar
- 125 ml air suam
- 30 gram mentega, dilembutkan
- Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit.
- Masukkan yis, telur ,susu segar dan air.
- Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit.
- Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin.
- Bulatkan doh adunan, setiap bahagian 25 gm, dan tutup dengan tuala lembap yang bersih.
- Biarkan selama 10 minit. Apabila sudah 10 minit, isi inti di dalam doh dengan potongan kecil butter.
- Tutup dengan kemas supaya butter tidak terkeluar apabila membakar nanti.
- Susun atas dulang pembakar. Biarkan seketika selama 45 minit sehingga ia naik kembang.
- Bakar doh roti pada suhu 170 darjah celcius, selama 20 minit.
- 1 sudu besar mayonis
- 1 sudu besar susu pekat manis
- Chicken Floss / serunding ayam
- Apabila sudah selesai membakar, bancuhkan 1 sdm mayonis dan 1 sd makan susu pekat manis. Gaul rata. SaPu mayonis dan susu itu ke atas roti, dan taburkan chicken floss.... Siap untuk di makan.
Anda boleh membuat 12biji roti saya dapat ( 25 biji saiz yg kecil) Bayangkan membeli dari kedai roti di RM3, ini adalah RM36 bernilai roti roti! Begitu mudah untuk membuat dengan bahan-bahan yang mudah air, tepung, telur, mentega, gula, garam dan yis .....
sila lah cuba ~_^
sila lah cuba ~_^
Farah tak berapa minat chicken floss bun... tapi tengok gaya akak ni memang pandai masak ni..
ReplyDeletexpandai tapi kerana minat...:P
DeleteTme kseh kakk share rsepi.hehe..mnat sgt chickn floss bun ni..
DeleteTme kseh share hihi...ske sgt chckn floss bun ni..aherny dpt gak bt sndri.hee..:D
Deletewahhhh akk buat sendiri chicken floss? wahhhhh hebat!
ReplyDeletethanks CPRara...
DeleteEntri resepi menjamin trafik yg berpanjangan. Jgn lupa keyword 'resepi' pada tajuk...penting tu!
ReplyDeletesalam Jumaat BM..thanks tips yg bagus ..~_^
DeleteNurul suka juga try2 resipi tp bila ada kelapangan je.. anak2 mesti suka ni, ibu minat masak^^
ReplyDeletesinggah dr segmen bubblynotes.com. salam kenal =). http://whiteroses2013.blogspot.com/2014/02/segmen-my-best-entry-bubblynotescom.html
ReplyDeleteSedap chicken floss bun ni..kalau pergi bakery mesti beli :)
ReplyDeleteWah.. Menarik.. Blh try nnt..
ReplyDeletewow best.. ini pun mmg best.. :)
ReplyDeletesempat adik kawasan menikmati.. cayalah maszie ..tutoplah bread talk pasni
ReplyDeleteBlh gna mixer biasa ke?ke perlu gna bread maker?
ReplyDeleteguna bread maker pasti menjadi rotinya...tapi kuantiti yg sikit...
Deleteakk guna mixer giant sekali bancuh 2 kilo tpg...
As salam kak...feberet saya gak nih chicken floss bun nih...tapi x pernah try buat lagi...yg chicken floss tu akak buat sndr ker..sedapnya..
ReplyDeleteww.noramizaahmad.blogspot.com
wsalam dik,chicken floss beli di bakery 1kilo RM39.cari dimana2 bakery ada ....
Deletetq sudi singgah ,nanti akk balas kunjungan yea...