KEK KAREMEL PELANGI

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera,

curi masa dengan anak-anak untuk update blog..semua nak guna PC kat bawah.PC kat atas,tab ,notebook ,Galaxy TAB
dan hp aku kurang...lebih banyak pada PC (sebenarnya suka skrin besar).Pagi semua ke sekolah time nilah aku jengah2 blog sambil uruskan urusan rumahtangga....

sebenarnya nak cerita pasal kisah Jumaat lepas.. aku berebut tunaikan janji pada diri sendiri nak buatkan kek karemel....dah verangan hari jumaat anak2 balik sekolah awal so lepas zohor dah boleh baking

maka dengan gigihnya selepas zohor jom kita enjoy...ehhehhh kita main masak2 .

okayy tumpukan perhatian taw .. hehe ..dimulakan dengan bismillahirrahmanirrahim ,,

.Tengok saja kek ni ber posing ya....Lap air liur dulu. hik3x


Kek karemel MZ

                                                                   Posing Ngiring

Mana2 posisi pun memang mampu sesangat untuk melelehkan air liurku. Aku tak mampu menolaknya.......


KEK KAREMEL PELANGI

(A)

2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.Jangan kacau gula,nanti berketul

(B) -Bahagian Atas


1/2 tin susu cair F n N (boleh tambah kalu nak karamel tebal sket)
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telor
kacau semua bahan dgn penoh sopan santun,jgn sampai berbuih2,nanti karamelnye x jadi.

(C)-Lapisan Kek


140g tpong gandum
70g gula kastor
3 biji telor kuning
135ml air biase
1sudu teh baking powder(gn sudu kfc)
45ml myk masak
pukul telor kuning,myk ngan air sampai gebu n tukar ke kale putih.pastu masukkan gula,pukul lg sampai naik 1x ganda lg.last msukkan tepong n baking powder,pukul lg.

(D)-Merinque


6 biji putih telor(pastikan jangan tercampor skitpon telor kuning)
70g castor
1 sudu tah krim of tar2(gn sudu kfc)
pukul sampai adunan jadi pekat dan kalau kite terbalikkan bekas,adunn tak  jatuh.kalau jatuh,maknanye belom jadi..pastikan putih telor tak  tercampo skit pon dengan kuning telo.pastikan juga bekas untuk letak putih telor dan mixer kering.

masukkan bahan B kedalam A.
camporkan adunan C & D,gaul dengan senduk hingga sebati.
bahagikan kepada beberape bekas dan letak warne&paste kalu nak.contohnye,ltak warne hijau(paste pandan),warne pink(paste strawberry)..
msukkan dalm loyang tadi.caranye,ambik 1 senduk mana2 warna,letak tengah2 loyang,tak payah ratakan,kemudian ambik warna laen pulak,letak kat tengah2 warna yang 1st tadi,gitulah seterusnye sampai adunan habis,barulah jadi belang3.
bakar cara double boiling.maknanye letak loyang adunn kek ke dalm loyang yg lg besa,pastu isi air ,pastu baru bakar.

suhu 170....45-50min atau hingga masak...API BAWAH SAHAJA


en suami & ank2 pun suke..sedap n gebusssss.. thanks 4 tuan pny resepi..aku pon tak ingat dari mana aku dapat resepi nie..tp karamel manis sedang sedap  ,..:) 


Bye...nak ge pusing tasik jap :)

10 comments:

  1. Macam susah jer membuatnye...tapi makan mesti sekejap jer, sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. membuat nya x susah tapi step2 nya yg byk...mmg step mkn buka mulut jer...hilang

      Delete
  2. Nampak sedap la kak mas...dah lama x makan kek homemade macamni... NYum3x
    Singgah sambil menabung (^^,)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setelah sejuk dlm esbox musim panas2 nie ...lembut aje ..sejuk terus suasana:P

      Delete
  3. wahhh...terbayang² depan mata...sedapppnyaa

    ReplyDelete
  4. hmmm sedap tu.Teringin nak buat sendiri.Ntah jadi ke tidak wkwkwkw

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x derhaka pd step2 nya pasti menjadi...

      Delete
  5. Wah menarik.. klu nak minta org tolong makan, jngn lupa jemput saya.. saya boleh tolong.. :D

    ReplyDelete
  6. sedapnya..menarik dengan warna warni tu :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in