Muffin Pisang Maszie

Salam February sahabat alam mayaku, cuti-cuti gini layan roti panas, pisang goreng panas, kek panas atau apa-apa makanan panas syokk oooo...
Jumaat baru nie berkumpul dengan family En.Cayang yang mampu aku buat untuk juadah berkumpul muffin pisang dan donut jadi sebelum nantikan solat Jumaat daku sempat meng'baking sekejap.
muffin pisang donut kegemaran semua ahli dalam umah nie .



 Resepi 65 ❤ Muffin Pisang Maszie 

Dapat 8 biji

Bahan A

1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
garam

*bahan2 ini diayak bersama

Bahan B

1/2 cawan gula (zie letak tak sampai 1/2 pun)
1 biji telur

Bahan C
3/4 cawan pisang lenyek (dari 3 biji pisang berangan)
1/4 cawan minyak jagung atau majerin cair
1 sudu teh esen pisang

Bahan D
Coklat Rice - untuk ditabur

                                
Cara-cara
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan bahan C
Gaul lagi sampai sebati
Masukkan bahan A, dan gaul rata
Sendukkan dalam papercup
Tabur coklat Rice
Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180'C



Maka keluarlah dari oven muffin pisang yang lembut & gebu,  senang kan, terus godek2 keluar muffin yg sedang2 elok manisnya, nak buat pun guna whisk je, malas nak bawak keluar mixer. Dalam adunan tu boleh ditambah choc.chips bagi meriah sikit budak-budak tengok..

Selamat mencuba pada yang nak mencuba muffin pisang gebu nie

10 comments:

  1. Sedapnya dapat makan muffin petang2 ni...kena pula muffin panas dan gebus! nyum..nyumm

    ReplyDelete
  2. Xreti memasak.. Makan reti la. Haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wokey lettew reti mkn pon dah... alhamdullilah

      Delete
  3. wahh sedapnya kalau petang-petang nie dapat makan

    p/s : harap dapat vote blog acik untuk favorite lifestyle blog di media social awards. cara-cara ada di blog acik

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah...sng aje pasti akak vote kira kunjung balas ke blog acik :P

      Delete
  4. salam Selasa Mas..Bestnya muffin...antara favorite kita yang tak pernah miss bila pergi bakery...kenny rogers punya pun ok...

    ReplyDelete
  5. Wahh bestnya.. makan smbil menonton tv pun syok.. :)

    ReplyDelete
  6. adoiiii masuk bolg ni ngecess jer air liur..diet teman pon hancus

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in