[Perhatian]
Tidak semua nombor E yang digunakan untuk membuat sesuatu produk makanan berasaskan dari sumber yang haram. Bahan-bahan aditif ini boleh bersumberkan tumbuhan, sintetik, mikrob, semulajadi, kimia dan haiwan.
Sehubungan itu, sekiranya produk tersebut merupakan produk tempatan dan mendapat sijil Pengesahan Halal Malaysia, maka ia boleh digunakan tanpa was-was sekalipun mempunyai kod E-kod. Tetapi sekiranya produk tersebut bukan produk tempatan serta tidak mendapat sijil pengesahan halal Malaysia walaupun menggunakan e-kod yang sama, pengguna dinasihatkan agar berhati-hati dalam memilih produk tersebut.
Sekarang ni semua benda kena peka dulu sebelum belikan kak.. risau..
ReplyDeleteMmg tak semua... Isu kod ni dah lama org dok manipulasi citernya...
ReplyDeleteThanks sharing kak Mas..
ReplyDeleteKod E atau apa2 kod pun, yg haram tetap haram. Semasa memohon sijil halal memanglaa pemohon akan pastikan semua bahan halal, tetapi selepas mendapat sijil halal produk dah x sama. Jakim patut buat pemeriksaan sekala secara mengejut diatas produk bagi menjamin mutu bahan sama semasa permohonan diluluskan.
ReplyDelete