Tutorial KELONGSONG KUIH

Assalam U olls,

Hari ni cik Zie nak cite pasal kuih2 feveret time bulan pose ni..Antara yang sering disediakan adalah seperti kuih Koci, Tapai, Lepat dan sebagainya. Jadi untuk anda yang ingin membuat , sudah pasti perlu tahu cara lipatan untuk membuat kelongsong kuih tersebut dibuat.
Untuk itu, pelajari beberapa langkah menyediakan kelongsong kuih tradisi.

TEPUNG PELITA






KUIH TAKO


1. Daun pandan digunting melintang sampai ke tulang daunnya sepanjang 3 cm, 4 cm, 3cm, 4 cm, 3cm. 
Ini tergantung dari lebar daunnya. Daun yang saya gunakan lebarnya antara 3 - 4 cm. Kalau lebih panjang dari lebar daunnya, nanti alasnya bolong. Kalau lebih pendek dari lebar daunnya, enggak bisa dianyam. Jadi disesuaikan saja dengan lebar daunnya.
2. Setelah itu ditekuk menurut arah guntingan.
3. Kunci dengan lidi atau tusuk gigi. 
4. Anyam bagian yang tidak digunting berselang seling. Ini

KOCI

BAHAN-BAHAN:

Daun pisang yang dilayur
Gunting


3 comments:

  1. TERBAIK la Zie ..Lya tak reti bab2 buat kelongsongkuih ni Zie ..Kalau reti tu kira TERBAIK la ,,..Harap makan jer reti hehehe

    ReplyDelete
  2. Nice sharing. X pnh buat kuih ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zie suka kedua2 jenis kuih nie..setiap kali ramadhan mesti buat tu yg suka nk sharing kat sini utk ingat bersama...

      Delete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in