Resepi : Kuih Sagu (kukus)

Selamat Tengahari Sahabat2 Semua..Selamat Menjamu Selera Bagi Yang Sedang Makan Tu Yer..Pastikan Lauk Yang Diambil Tu Berkhasiat Ok...
Haaa..Jangan Lupe Mencuba resepi yang paling senang dan simple nie Untuk Pencuci Mulut Yer..
Kalau Dah kenyang Boleh Buat Minum Petang..smile emoticon




Bahan-bahan
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose
Cara-cara:

1. Didihkan air dalam periuk kukus. Balut tutup pengukus dengan tuala bersih.

2. Dalam periuk yang lain, jerangkan air yang dicampur pewarna merah sehingga mendidih.

3. Kemudian masukkan sagu biji dan kacau rata.

4. Selepas itu, masukkan pula gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukkan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "

5. Kukus adunan tersebut kedalam periuk kukusan selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam periuk tetapi apabila di kukus, hasilnya lebih cantik sebab sagunya akan nampak berbiji-biji dan lebih enak lagi rasanya.

6. Apabila sudah masak, sejukkan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa, siap.
(ZIE masukkan dalam acuan kecil-kecil supaya senang dihidang, tak perlu dipotong-potong).

Selamat mencuba 
heart emoticon smile emoticon

0 comments:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in