CARA MEREBUS TELUR


Merebus telur

1. Jarak antara telur.
Jarak antara satu telur dengan telur yang lain. Jangan masukkan terlalu banyak telur dalam satu masa
kerana boleh menyebabkan telur berlaga satu sama lainnya sehingga mungkin kulit akan retak dan putih telurnya akan keluar. Selain itu, pastikan air lebih tinggi dari telur, atau sampai telur tenggelam.

2. Jangan memasak telur terlalu lama.
Ramai orang merebus telur terlalu lama untuk memastikan telurnya masak sekata, terutama bahagian kuning telurnya. Tetapi memasak telur terlalu lama menyebabkan tekstur telur tidak cantik.

3.Untuk dapat tekstur telur rebus yang cantik jangan merebus terlalu lama iaitu rebus dalam masa 15 minit.



Merebus telur 3/4

1. Jarak antara telur.
Jarak antara satu telur dengan telur yang lain. Jangan masukkan terlalu banyak telur dalam satu masa kerana boleh menyebabkan telur berlaga satu sama lainnya sehingga mungkin kulit akan retak dan putih telurnya akan keluar. Selain itu, pastikan air lebih tinggi dari telur, atau sampai telur tenggelam.

2. Jangan memasak telur terlalu lama.
Ramai orang merebus telur terlalu lama untuk memastikan telurnya masak sekata, terutama bahagian kuning telurnya. Tetapi memasak telur terlalu lama menyebabkan tekstur telur tidak cantik.
3.Untuk dapat tekstur telur rebus yang cantik jangan merebus terlalu lama iaitu rebus dalam masa 15 minit.





Merebus telur cukup masak ( keras)

*Untuk telur masak penuh(keras).
*Jangan buka tutup periuk
* Rebus telur selama 15 minit.
* Kemudian keluarkan dari periuk.
* Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk.
*Jika ingin guna dengan segera,kupas telur dengan air paip yang mengalir.



Merebus telur setengah masak

*Untuk telur masak penuh(keras).
*Jangan buka tutup periuk
* Rebus telur selama 15 minit.
* Kemudian keluarkan dari periuk.
* Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk.
*Jika ingin guna dengan segera,kupas telur dengan air paip yang mengalir.

Cara merebus telur

*Pastikan cuci terlebih dahulu kulit telur.
*Cuci guna span dan air bersih.
*Kemudian pastikan air menenggelami telur.
*Masa merebus pastikan jangan isi telur dalam periuk terlalu banyak.
*Jika isi telur terlalu banyak akan menyebabkan telur akan berlaga satu sama lain.
*Menyababkan kulit telur retak dan putih telur akan megalir keluar.
*Jangan rebus telur terlalu lama.
*Jika terlalu lama tekstur tidak cantik.
*Peringkat telur rebus masak:
1. Dalam 3 minit, putih telur mengeras dan kuning telur masih cair.
2. Dalam 4 minit, putih telur mengeras dan kuning telur masih lembik.
3. Dalam 10 minit, putih dan kuning cukup mengeras.
4. Setelah 20 minit menjadi terlalu matang (overcooking). Putih telur menjadi seperti karet/kenyal, kuning telurnya menjadi kering dan mudah hancur kalau dipotong. Disekeliling kuning telur menjadi bergaris-garis.

Kupas kulit telur rebus

*Bila telur sudah masak,tutup api dan anggkat.
*Rendam dalam bekas yang berisi air sejuk @ ais.
*Bila dah sejuk baru kupas telur rebus tadi.
@
*Bila telur sudah masak,tutup api dan angkat.
*Buang air rebusan tadi,gantikn dengan air paip biasa.
*Rendam hingga telur sejuk baru kupas kulit telur.
@
Bila telur sudah masak,tutup api dan angkat.
*Buang rebusan tadi.
*Ketuk sedikit telur rebus tadi supaya kulit jadi retak.
*Kemudian kupas telur dibawah air paip yang mengalir.
@
*Bila telur sudah masak,tutup api dan angkat.
*Biarkan telur hingga sejuk.
*Bila dah sejuk ketuk sedikit telur hingga retak.
*Kemudian gelek-gelek telur diatas papan canai supaya kulitnya retak keseluruhnya bagi mudah di kupas telurnya.


Kuning telur ditetap di tengah

*Ketika merebus telur kacau telur selalu senduk kayu.
* Semasa kacau telur jangan erlalu kuat takut pecah pula telur terhantuk sesama sendiri.
*Bila telur telah masak,biar sejuk baru kupas kuitnya.
*Kemudian potong telur rebus tadi,kuningnya duduk ditengah.


Masalah kupas telur rebus

*Bila telur sudah masak tidak dibiarkan hingga benar-benar sejuk
*Terus direbus dalam keadaan sejuk.
*Iaitu baru dikeluarkan dari peti sejuk terus direbus.


Carta tetapan masa merebus telur



Kenapa telur rebus yang anda rebus pecah…..???

*Semasa merebus telur,air rebusannya sikit tidak menenggelami telur.
*Merebus terlalu lama hingga air rebus kurang menjadi sikit.
*Merebus telur dengan kuantiti yang terlalu banyak.
*Jika isi telur terlalu menyebabkan telur akan berlaga satu sama lain.
*Hingga tiada luar antara telur sesame telur yang direbus.

Atasinya dengan

*Pastikan air rebusan telur banyak.
*Iaitu air mesti menenggelami telur yang ingin direbus.
*Merebus telur jangan terlalu lama hingga air rebusan menjadi sikit.
*Cukup selama 15minit merebus telur dengan api sederhana kuat.
*Yang penting jangan isi telur terlalu banyak dalam periuk.

1 comments:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in