ALMOND LONDON
Bahan-bahan
- 150 gm mentega
 - 100 gm gula halus/gula ising
 - 1 biji kuning telur
 - 1 tsp esen vanilla
 - 100 gm Nestum
 - 150 gm tepung gandum
 - 150 gm tepung kastard
 - 1 tsp baking powder
 - 1/4 sudu garam
 - 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
 - 50 gm badam cincang (utk hiasan)
 - +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
 
cara- cara
- Pukul mentega dengan gula hingga kembang
 - Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
 - Masukkan serbuk nestum, kacau
 - Ayak bersama tepung gandum, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
 - Masukkan tepung gandum,nestum dan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
 - Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
 - Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
 - Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
 - Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
 - Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak.Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
 - Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.
 






0 comments:
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.