Rasanya dah berbulan2 kek ni dibuat.. Dah lama sgt terperam dlm folder. Bukan tak nak jadikan entri, tp dek tuan rumah bz, tambah dgn memori dlm hard disc yg dah makin berkurangan.. pastu kena potong que oleh masakan/baking lain.. perghh punya la banyak alasan tuh.. tu yg duk peram jer, kalau jd pekasam best gak kan, boleh perah limau, cili padi potong, pastu santap dgn kusyuknyer dgn nasi putih berlaukkan gulai ayam hehe
N3 nie Zie sharekan resepi Red Velvet...
resepi seperti biasa kita berpandukan pada resepi Chef Wan. Hari ini pun kita nak cuba lagi satu dari resepi Chef Wan....dari bukumasak tu terperuk di dalam almari lebih baik kita gunakan.
merah menyala makngah..hehe..
Resepi :Red Velvet Cake
Bahan A - Untuk diayak bersama.
250 gram tepung kek
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
Bahan B -campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk
2 tbsp pewarna merah
Pilihan
kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang.
Campurkan 240ml susu segar dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama
selama 10 minit sebelum digunakan.
Bahan C -
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Bahan D -
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda
Topping - Cream Red Velvet Maszie
250 gm cheese
100 g white chocolate
40 g gula ising
Anak2 suke topping nie sebab ada white chocolate. cara senang ajer white chocolate dicairkan terlebih dahulu.Satukan ketiga2 bahan didalam pemutar dan hias mengikut ....Masa ni la saya tabik spring toing.. toing.. pada mereka yang pakar menghias kek. Sebagaimana cantik mata memandang begitu jugalah lembut tangan mereka menari-nari bermain dengan spatula.
Topping - Cream Cheese Frosting.
227 gram cream cheese Philadelphia
227 gram mascarpone
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream
Jom buat kek.
Pertama... baca bismillah dan selawat ke atas Nabi SAW. Moga Allah bagi kek yang kita buat jadi sedap.
Pukul
butter selama dua atau tiga minit. Seeloknya biarkan butter berada
dalam suhu bilik sebelum dipukul. Kalau tak sempat nak dedahkan butter.
Potong butter dalam bentuk kiub kecil-kecil untuk mudahkan butter
kembang dengan cepat. Kalau dalam masa dua atau tiga minit masih belum
kembang. Tambah seminit lagi.
Seterusnya.
Masukkan gula kastor dan pukul lagi selama tiga minit atau lebih.
Jangan pulak terlebih-lebih. Setakat satu minit atau beberapa saat
cukuplah. Nanti nak pukul lagi. Sian dia nanti. Berbirat badan kena
pukul.
Sebelum
masukkan telur satu persatu. Basuh dan lapkan telur biar kering. Bukan
apa. Katalah kulit telur tu TERjatuh dalam adunan. Kena pulak mak mertua
depan mata nampak. Kang tak pasal-pasal kena leter sedas. Kalau mak
mertua tak kisah tak apa. Contohlah kan. Esok-esok saya bagi contoh mak
sendiri pulak. Err.. rasanya mak sendiri tak kisah kot. Kan mak..?
Masukkan
telur satu persatu. Cenggini. Pecahkan telur sebiji. Pukul dalam masa 2
minit. Kemudian pecahkan satu biji lagi. Pukul lagi dalam masa tiga
minit.
Bila
memukul bahan-bahan di atas, saya yakin dinding-dinding mangkuk tu
mesti bersepah dengan adunan yang memercik merata-rata. Kaupkan dengan
menggunakan spatula. Biar mereka duduk sebati di tengah mangkuk.
Masukkan esen vanilla. Pukul selama seminit.
Bahagian yang penting. Sila baca dengan lebih serius. Arahan ni. Jangan main-main. Sambil buat muka comel. Ewah.
Masukkan
bahan A dan bahan B secara berselang seli. Mulakan dengan tepung dan
diakhiri dengan tepung juga. Campurkan dengan kelajuan perlahan.
Dalam
bekas kecil, masukkan bahan D (cuka dan baking soda) bersama. Tunggu
sehingga buih cuka dan baking soda berhenti mengeluarkan bunyi seperti
berdesir. Tuangkan ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
Tuangkan
ke dalam loyang berukuran 9 inci sebanyak dua bekas. Kalau takda bekas 9
inci pun tak apa. Guna aje loyang yang ada. Kalau loyang besar, gunakan
satu. Nanti anda kena memberanikan diri untuk memotong kek kepada dua
atau tiga lapisan.
Masak
selama 30 minit dengan suhu 175 darjah celcius. Mula-mula saya gunakan
suhu 175' C. Selepas 20 minit, saya rendahkan suhu kepada 165'C. Kaedah
ini hanya boleh dicuba sekiranya korang kenal oven sendiri. Oven ni saya
rasa (pandai-pandai agak je.) panas sangat. Tu yang saya dengan
beraninya menderhaka menurunkan suhu. Ampun ya chekgu.
Selepas
menutup suhu oven, saya biarkan kek selama 15 minit dalam oven. Ini dek
kerana terikut-ikut dengan kaedah membakar ciskek. Abaikan pun tak apa.
Dah tu, saya biarkan kek tu sejuk sambil membuat topping cream cheese.
Cara-cara membuat Topping Cream Cheese.
Sebaiknya
dedahkan cream cheese pada suhu bilik untuk memudahkan kerja bila nak
pukul nanti. Biasalah, saya ni kadang-kadang TERlupa. Belasah ja
keluarkan cream cheese dari peti ais. Tak nyempat-nyempat la tu.
Pukul cream cheese dengan mascarpone sehingga keduanya kembang. Agak-agak dalam 5 minit.
Kemudian tambahkan esen vanilla dan gula ising. Putar lagi sampai mereka sebati.
Akhir sekali masukkan whipped cream dan putar selama dua minit sehingga adunan kelihatan likat dan pekat untuk dihias.
Sekiranya adunan kelihatan cair. Boleh masukkan sekejap dalam peti ais untuk memudahkan kerja-kerja menghias.
Sumpah tak tipu. Gabungan semua bahan ni memang sangat-sangat sedap. Ntah berapa kali saya mencuba sampai tak boleh berhenti.
Cara-cara menghias Topping Cream Cheese.
Sekiranya
korang TERlebih rajin. Belah kek menjadi tiga atau empat lapisan. Hati2 takut kek pecah bederai. Siapa yang nangis nanti?
Jadi kek saya ada tiga lapis sahaja.
Ini kaedah tiga lapisan.
Letakkan lapisan di atas menghadap ke bawah. Ada paham ka? Jadi nanti dia akan terpenyek rata juga.
Sapukan cream cheese mengikut citarasa anda. Saya sapu sikit ja. Tak tebal. Takut konon. Sebenarnya lagi banyak lagi sedap.
Letakkan lapisan kedua yang mana bahagian bawah menghadap di atas. Supaya nanti bahagian atas rata tidak membumbung.
Sila
tuang kesabaran yang tinggi bila mula menghias bahagian atas.
Terutamanya orang seperti saya yang baru belajar nak buat. Keras
tangan sungguh. HaHa.
Dah siap semua. Terus masukkan dalam peti ais. Tak sabar dah ni nak tunggu hasil esok.
Berdebar ni... Apalah rasa kek baldu merah ni.. Dup.. Dap.. Dup.. Daaappp..!
Dengan segala hormatnya dipersembahkan....
sy pernah pi belajar wat red velvet ni...tapi emmmm dok terperammm je kat umah..hehe..saje sibokkan diri pi kelas wat kek..
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteDah lama saya tak buat red velvet. Tengok entry ni terasa nak buat semula.
ReplyDelete