3 Jenerasi Periuk Kukus

Assalamualaikum semua...

Hari ni ibu irfan ingin berkongsi satu lagi barang yang secara tak langsung terrr collection dibeli akhirnya menjadi 3jenerasi. Memang rezeki saya agaknya periuk kukus saya semua dari kelantan dan dapat membeli dengan harga yang memang super duper  murah.....


lihat tu...3jenerasi elok aje berbaris ....


 yang ni beli awal perkahwinan...time tu kami rombongan ke kelantan.Adik en.cayang dapat orang Cabang Empat Tumpat,kelantan.Harga dah tak ingat...saiz 26cm.Time tu pikir tak nak kukus besar2 tak da tempat nak simpan,lagi pon untuk stim ikan sekali sekala aje... :P

senang2 nak gosok bagi kilat mcm yg baru...(jasamu dikenang...)


Dah lama mengidam nak beli kukus yang ni. Tapi apakan daya, harganya yang asal memang buat mak incik pikir banyak kali.



 yang ke dua  36cm 80henggit 2011  Mummy Lynn ke Ranjau Panjang dia tolong belikan.Baru terasa  lambat sangat kukus kecik ...tengok Bonda mengukus kuih guna kukus besar sekejap aje,dah pasang angan2 nak yang besar pulakkk..bila dapat yg nie terasa besar sangat dah ...seronok bila nak kukus sekejap aje siap....


RM160 44cm

bila dah join kelas menalam ...aduhhh kecik lagi ke kukus yang aku ada...rupanya ada yang besar lagi ,nak buat macam mana loyang untuk menalam tak landing dengan selesa dalam kukus 36cm tu...tu yang bertambah koleksi kukus ai u....



Kenapa nak sangat beli benda alah ni?

Pertama sebab faktor usia. Bila usia dah semakin meningkat 'muda remaja' ni lebih kepada yang kukus2. Kedua, kukus besar ni mempercepatkan masa untuk memasak. Kalau dulu, nak kukus Kuih Badak Kubang dan Apam Eno makan masa setengah hari dok didapur kemain lama nak menunggu. Ni bila pakai kukus saiz besar satu adunan boleh dikukus sekali ...kan cepat siap. Jimat masa dan jimat gas. Ada kawan2 yang bertanya adakah saya menalam menggunakan kukus trio...ohhhh tidakkkk,nie lah jawabpannya :D




Sekian sahaja, untuk hari ini. Lain kali kita cerita lagi.... 

10 comments:

  1. kadang periuk lagi lama...lagi sayang....sampai 3 generasi....yg lama tetap dikenang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. norey byk jasa tu kecik bukan sebarang kecik tu byk jugalah jenis kuih kukus dpt di buat...

      Delete
  2. Ingatkan 3 generasi dari tinggalan nenek...hehe
    Orang pompuan ni memang tak cukup satu...haha! Jgn mare...gurau2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. BM peninggalan nenek ada di kampung xleh bwk ke bandar
      takut boyo ngangga lebih...hehe

      Delete
  3. kita org kelantan..
    periuk belanga beli kt kg..ngangkuk sini..cap boyo tu bagus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok balik kg nie..mesti keta kosong balik aje lebih muatan hahaha

      Delete
  4. sama perangai dengan kakak sally..suka beli barang rumah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg akak suka brg gadget dapur nie...

      Delete
  5. Mcm boleh geng dgn wife saya je ni huhu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khir boleh arr buat club pinggan mangkuk...:P

      Delete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in