Assalamualaikum semua!!
Alhamdulillah.. Masih diberi kesempatan oleh Yang Maha Esa untuk bernafas dibumiNya ini..
Harini zie nak share satu resepi yang sememngnya jadi pilihan pelanggan dikala membuat tempahan.. Roti Sarang Lebah!!
Cekedaut!!
ROTI SARANG LEBAH
Step1
3 cwn Tepung Gandum/ Tepung Roti
4 sudu makan Gula Kastor
2 sudu makan Susu Tepung
1/2 sudu teh garam
Satukan semua bahan2 dalam mangkuk besar buatkan lubang di tengahnya.
3 cwn Tepung Gandum/ Tepung Roti
4 sudu makan Gula Kastor
2 sudu makan Susu Tepung
1/2 sudu teh garam
Satukan semua bahan2 dalam mangkuk besar buatkan lubang di tengahnya.
Step 2
2 sudu teh yis kering*
1 sudu teh gula kastor*
1/4 cwn air suam2 kuku*
Satukan semua bahan bertanda* biar hingga yis bebuih
2 sudu makan butter
1 biji telur
1/2 cawan air sejuk dari peti ais
2 sudu teh yis kering*
1 sudu teh gula kastor*
1/4 cwn air suam2 kuku*
Satukan semua bahan bertanda* biar hingga yis bebuih
2 sudu makan butter
1 biji telur
1/2 cawan air sejuk dari peti ais
Bila yis dah kembang masukan semua bahan2 yang lain ke dalam tepung uli sebati...adunan memang agak lembik..jangan tambah tepung….uli adunan hingga licin dan biarkn doh naik sekali ganda dalam 1/2 jam.bila doh dah naik tumbuk2 doh keluarkan angin.
Bulatkn doh seberat 15-18gm dan susun dalam loyang yang disapu butter.
Rehat kan doh sehingga doh naik 2 kali ganda 50- 1 jam. (tengok keadaan cuaca jugak ye)
Bulatkn doh seberat 15-18gm dan susun dalam loyang yang disapu butter.
Rehat kan doh sehingga doh naik 2 kali ganda 50- 1 jam. (tengok keadaan cuaca jugak ye)
Sedia untuk bakar
Spray/sapu air + susu cair ke permukaan roti dan tabur kekacang dan bijan hitam.
Spray/sapu air + susu cair ke permukaan roti dan tabur kekacang dan bijan hitam.
**panaskan over terlebih dahulu 10minit
Suhu 180 atas bawah
Suhu 180 atas bawah
***bila dah masukkan roti ke dalam oven gunakan api bawah sahaja dulu bakar selama 15minit.
Kemudian naikkan suhu api atas 180
Tambah masa bakar lagi 5 minit. (time ni guna api atas bawah ye)
Tengok oven masing2 jugak, kadang2 sushu x sama. (jadi masa proses pembakaran kena intai2 takut roti hangus)
Kemudian naikkan suhu api atas 180
Tambah masa bakar lagi 5 minit. (time ni guna api atas bawah ye)
Tengok oven masing2 jugak, kadang2 sushu x sama. (jadi masa proses pembakaran kena intai2 takut roti hangus)
Bila dh keluarkan roti dari oven Sapu butter prmukaan roti untuk menggelakkan roti kering;
Noted 1: Untuk mendapatkan doh yang cantik dan elastik sebaiknya menggunakan mixer uli roti. / Bread Maker.
Noted 2: Kalau suka nak tabur Cheese, krismis dan mixfruit juga boleh. ikut kreativiti masing2.
Noted 2: Kalau suka nak tabur Cheese, krismis dan mixfruit juga boleh. ikut kreativiti masing2.
Sos Butterscotch
25gm butter
½ cwn gula perang (bukan gula merah ye)
½ cwn whipping cream
Secubit garam
½ sudu tehh asen vanilla
25gm butter
½ cwn gula perang (bukan gula merah ye)
½ cwn whipping cream
Secubit garam
½ sudu tehh asen vanilla
~ Dengan api perlahan cairkan butter dalam periuk, masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair/berbuih.
~ Tuangkan Whipping Cream perlahan2 sambil mengacau.
~ Masukkan garam, asen vanilla dan bila semuanya sebati tutup api, biar sejuk dan sedia untuk digunakan sebagai topping roti.
Note: Make sure semua bahan tersedia kat dapur sebelum masak. (sebab sos ni cepat hangus kalau ditinggalkan)
~ Tuangkan Whipping Cream perlahan2 sambil mengacau.
~ Masukkan garam, asen vanilla dan bila semuanya sebati tutup api, biar sejuk dan sedia untuk digunakan sebagai topping roti.
Note: Make sure semua bahan tersedia kat dapur sebelum masak. (sebab sos ni cepat hangus kalau ditinggalkan)
0 comments:
Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.