Danishes adalah senarai yang teratas ingin saya cuba! jadi segala-galanya hanya seolah-olah di atur dan saya beranggapan hujung minggu dan cuti sekolah yang panjang ini adalah detik untuk mengambil terjun membuat pastri.Membuat pastri seolah-olah seperti satu tugas yang agak menakutkan, saya maksudkan barang adalah cukup banyak yang diperbuat daripada apa-apa selain mentega ! Tambahan pula saya telah cuba untuk membuat beberapa tahun yang lalu dengan keputusan kurang cemerlang, semua yang lipatan dan rolling berakhir dengan saya kecewa dan sekumpulan marjerin sedikit melty di seluruh tempat. Sampai saya sanggup attend kelas untuk pastry. Pada ketika ini saya beranggapan masa yang cukup telah berlalu bagi saya untuk cuba pusingan kedua dan saya sanggat gembira kali ini.
Saya mengambil petua dan cara dari seluruh internet tetapi menggunakan sebahagian besar maklumat dari kelas yang saya attend last week.Di sini saya sediakan resepi jika mahu buat sedikit sukatan dibahagia dua, saya tidak boleh menunggu untuk memulakan eksperimen dengan kombinasi rasa yang berbeza dan bentuk !
BAHAN-BAHAN
A) TEPUNG ROTI 700 G
TEPUNG SUPERFINE 320 G
YEAST 80 G
GULA CASTER 120 G
TELUR 120 G
GARAM 10 G
AIR SEJUK 480G
TEPUNG SUSU (FULL CREAM) 40 G
BUTTER 60 G
B) PASTRY MARGARINE 500 G
INTI HOTDOG 1 BUNGKUS
JAM BLUEBERRY (BUAH) 250 G
DELI CHEESE 250 G
INSTANT CUSTARD 250 G
CARA-CARA
- MASUKKAN BAHAN A GAUL SAMPAI JADI DOH.
- RATAKAN DOH ATAS LOYANG DAN MASUKKAN KE DALAM PETI AIS, 1 JAM .
- MASUKKAN BAHAN B, LIPAT 2(3 LAYER) X 2 KALI, DAN SIMPAN DALAM PETI AIS 30 MINIT.
- KELUAR DOH, NIPISKAN DOH DAN LIPAT 2(3LAYER)
- NIPISKAN DOH (4MM), POTONGKAN SAIS YANG PERLUKAN.
- SUHU OVEN: 190C
- MASA:15MIN - 20 MIN
Saya hanya mencuba tiga bentuk yang berbeza kali ini kerana saya tidak mahu terlalu gila menjadi kali pertama saya membuat kesemuanya. Teknik-teknik membentuk saya juga dapat dari kelas .Membuatnya agak mudah dan sooooo berbaloi yang penting mesti ada pastry mixer rotikalau tidak ada ini tercabut ler bahu menguli doh ini.
di sini saya sediakan resepi jika mahu buat sedikit sukatan dibahagia dua, saya tidak boleh menunggu untuk memulakan eksperimen dengan kombinasi rasa yang berbeza dan bentuk !
selamat mencuba ^__^
alhamdulillah.. saya nk cuba resipi ni..
ReplyDeletetapi 1/2 adunan..