MY RECIPES 43 :LAMB CHOP

Korangggg...aku update ni saje nak simpan resepi kat blog nie lain kali buat senang tak yah tercari2 dalam buku resepi yang hampir nak hancusss...blog ai nie seribu satu mcm mesti ador...segala2 nak di tempet disini,blog ai ikut suke hati ai lerr...Memang matlamat pertama nak satukan segala dlm blog nie.Korang nak salin dipersilakan mmg nak share pon...:-)

resepi nie aku ambil mana dah lupa ingatan...alpaklum ler around me ramai sangat chef yg hebat2 tak kurang juga yang sedang membaca nie... 


Tapi once aku tangguh memang tahun depan kot baru masuk belog..Ni kejadian hari Sabtu yang lepas..Maaflah kalau korang rasa takde la sedap pon..tapi gedik nak share resepi.Cer buat dulu baru tahu hasilnya hingga menjilat jari kaki...heheee :)





ikut suka berapa keping Mz 10 keping kambing Lamb Shoulder

 ❤LAMB CHOP ❤

Bahan Perapan

8 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah India
1 batang serai
130 gm minyak jagung atau Olive Oil
70 gm air
30 gm lada hitam biji
40 gm gula pasir atau Brown Sugar
5 gm Paprika
10 gm serbuk Stock Perang ~ Jenama Knor
50 gm sos HP original
25 gm Yellow Mustard
2 gm Tyme
2 gm Rosemary
10 gm garam

Bawang putih, bawang merah, serai, minyak jagung dan air di kisar bersama hingga halus
Lada hitam biji di tumbuk atau dikisar kasar
Campurkan semua bahan perapan kecuali Rosemary
Bila dah sebati baru masukkan Rosemary
Lumurkan pada daging di kedua-dua bahagian
Susun dalam bekas dan perap semalaman


Kata Chef, daging yang dah dilumurkan dengan bahan perapan di biarkan dahulu satu jam diluar hingga semua bahan perapan tu menyerap dalam daging.
Kemudian barulah di paketkan dan di simpan dalam peti ais
Untuk lebih mudah kita peketkan dalam jumlah yang kecil
Katalah satu keluarga ada 4 orang, jadi kita peketkan 4 keping untuk satu bungkusan supaya mudah bila kita nak nyah bekukan sebelum di bakar

Daging yang dah di lumurkan haruslah di perap semalaman supaya segala bahan perapan serap di dalam daging..





BLACK PEPPER SAUCE

40 gm mentega
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 gm bawang Holland
10 gm carrot
10 gm Celerry
1 keping Bay Leaf
1 gm Thyme
1 gm Oregano
1 gm Parsley
15 gm lada hitam biji
20 gm serbuk Stok Perang ~ jenama Knor
20 gm tepung
600 ml air
15 gm gula
5 gm garam
5 gm serbuk secukup rasa
25 ml krim tenusu

Cara-caranya:-

Bawang putih, bawang merah, bawang Holland dikisar halus
Karot dan celery juga di kisar
Lada hitam pula ditumbuk atau dikisar kasar
Bahan-bahan ini dikisar tanpa menggunakan air

Mula-mula kita panaskan mentega
MZtambahkan sedikit minyak olive oil
Tumiskan bawang putih, bawang merah dan bawang Holland hingga garing
Kemudian masukkan karot dan celery masak lagi hingga garing
Selepas itu kita masukkan pula daun bay dan herba kacau perlahan
Masukkan pula tepung dan serbuk stok perang dan kacau hingga ia menjadi pes yang pekat dan hitam
Masukkan  lada hitam dan kacau dengan api perlahan hingga naik bau
Tambahkan air dan bahan perasa, didihkan perlahan sambil di kacau hingga kuahnya sedikit pekat
Akhir sekali masukkan krim dan kacau rata
Daging yang di masak dengan magik pan ni benar-benar enak.. dagingnya sangat moist..
Jusnya tak kering.. daging dimasak dengan rata dan sempurna sekali
Sangat lembut dan tak tergambar kesedapannya..
Pulak bila digandingkan dengan Black Pepper Sauce yang mengancam
Aromanya, lemak manisnya.. dengan kuahnya yang pekat wallaa.. memang tak akan cari yang lain..
Tak makan luar lagi lah lepas ni..

p/s:terima kasih byk2 kepada Chef Adam (adik en.cayang) Chef Arif Ridhwan(cousin) Chef Dewi Jam (Jiran yg mablesss) dan Chef Bonda (Ibu tercinta) yang tak lokek memberi resepi MZ may allah bless u...





0 comments:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in