Majlis Bertunang Tidak Perlu Terlalu Mewah

Bertunang adalah perkara yang paling mengembirakan bagi pasangan yang akan ke jinjang pelamin .. ini kerana ia merupakan salah satu jalan untuk ke fasa yang seterusnya .. dan masa yang paling baik untuk saling mengenali dan memahami pasangan .. ini hanyalah adat untuk berkenal-kenalan dan sebagai persiapan untuk menjadi seorang suami dan isteri .. Pada masa kini , bertunang bukan hanya adat semata-mata .. bahkan dah menjadi trend yang memerlukan belanja yang besar .. Pihak lelaki dan pihak wanita perlu mengeluarkan bajet dan modal yang besar untuk memastikan majlis meriah dengan ramai tetamu undangan ..

Untuk memastikan anda masih bertunang mengikut bajet yang ada , pastikan anda membuat senarai agar tidak terlebih daripada bajet yang ada kerana anda masih memerlukan bajet untuk berkahwin dan sebagainya .. Disediakan tips untuk anda agar majlis pertunangan anda meriah dan diberkati serta masih dalam bajet yang rendah dan tidak dikira membazir ..

1) Dulang hantaran
Tetapkan berapa hantaran yang anda perlukan untuk kedua-dua belah pihak san tidak terlalu banyak .. Contohnya 5 hantaran dari lelaki dan dibalas 7 hantaran dari pihak perempuan .. 

2) Pelamin
Pastinya anda menginginkan pelamin yang ditempah pada hari pertunangan anda nanti bukan ? apa kata anda mendekorasi mini pelamin anda sendiri dan mencita hiasan anda mengikut contoh-contoh yang sedia ada ..

3) Kenduri
Buat senarai semak berapa orang yang akan dijemput nanti agar mudah untuk anda tentukan bajet ..

4) Busana Tunang 
Pada hari pertunangan anda nanti , pasti anda ingin tampil cantik dan bergaya seperti mempelai diatas elamin indah yang digubah oleh anda sendiri ..anda boleh menemah baju kurung atau mengikut fesyen yang anda inginkan dimana-mana kedai jahit ..

5) Mekap dan jurugambar
Kenalpasti rakan atau saudaramara anda yang mahir untuk menyolek dan menghias anda nanti dihari pertunangan .. dan untuk potret kenangan indah anda , apa kata anda dapatkan rakan-rakan yang mahir dengan DSLR untuk merakamkan detik-detik indah itu nanti .

TIP EKSTRA
  • Untuk pilihan tema pada hari pertunangan nanti , pilihlah warna yang lembut dan tidak terlalu terang ..
  • Pastikan untuk dekorasi pelamin mini anda nanti .. siapkan juga sedikit ruang untuk sesi menyarung cinsin dijalankan oleh bakal ibu mertua anda 

0 comments:

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe.

 
Copyright © MaSZiE | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in